آریا جوان

آخرين مطالب

سید عباس صالحی: نمایش‌های آیینی ریشه در سنت این کهن‌بوم دارند / درخواست علی نصیریان از شهردار تهران / آئین پایانی نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی برگزار شد گفتگو

  بزرگنمايي:

آریا جوان - علی نصیریان گفت: از شهردار تهران درخواست دارم که جاهایی مخصوص تابستان‌ها و زمستان‌ها تاسیس کنند تا نمایش‌های ایرانی به صورت مستمر در آنجا اجرا شوند.

آئین پایانی نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی عصر روز شنبه 26 مردادماه در دو بخش خیابانی و صحنه‌ای با حضور مدیران و هنرمندان در تماشاخانه سنگلج برگزار شد.
بخش نخست این برنامه ساعت 19:30 در خیابان بهشت، محله سنگلج آغاز و در این مراسم علاوه بر اجرای برنامه‌های مختلف آیینی توسط گروه‌های موسیقی و حرکات آیینی استان‌های مختلف کشور و ورزش‌ها و آیین‌های پهلوانی، با خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها و هنرهای دستی و نمایشی که یادآور زندگی سنتی ایران است از میهمانان این جشن پذیرایی شد. از نکات جالب توجه این برنامه شاد و مفرح نمایش ورزش‌ها و آیین‌های پهلوانی، برپایی خیمه‌های پذیرایی و شهر فرنگ در کنار اجرای نمایش‌های ایرانی و ملی بود. کارگردانی این بخش از اختتامیه را میلاد نیک‌آبادی برعهده داشت.
پیش از آغار رسمی مراسم اختتامیه داود فتحعلی‌بیگی دبیر جشنواره، کیک ویژه آیین پایانی را که منقش به پوسترهای جشنواره بود را برید. پس از آن، بخش دوم این برنامه به کارگردانی اتابک نادری در سنگلج قدیمی‌ترین تماشاخانه تهران ادامه یافت.
در ابتدای این بخش قطعه‌ای زورخانه‌ای در مدح حضرت علی(ع) اجرا شد و پس از آن نماهنگی از بخش‌های مختلف جشنواره، کلیپی با صدای زنده‌یاد مرتضی احمدی و نمایش سیاه بازی اجرا شد.
سپس افشین هاشمی مجری اختتامیه روی صحنه آمد و گفت: قرار بود خیلی پیشرو باشیم اما چون در جشنواره آیینی و سنتی هستیم من هم به صورت سنتی آمدم تا مجری‌گری کنم. ترجیح می‌دهم کم‌تر حرف بزنم چراکه در این مملکت زیاد حرف بزنید به نفع‌تان نیست.
در ادامه هاشمی از داود فتحعلی‌بیگی، داریوش مودبیان، اردشیر صالح‌پور، شهردار منطقه 12 و حمید نیلی مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی برای قدردانی از نویسندگان و ناشران برتر دعوت کرد تا به صحنه بیایند.
سپس از شهناز روستایی برای نگارش کتاب "مبانی اصول نمایشنامه‌نویسی"، مهدی دریایی برای کتاب "همای رحمت"، هوشنگ جاوید برای نگارش کتاب "سیری بر تاریخ داستان‌پردازی و موسیقایی در ایران"، محمدحسین ناصربخت برای نگارش کتاب "کنکاشی در احوال مجالس مضحکه" تقدیر شد و در ادامه از بنگاه ترجمه، نشر چاپ پارسه و ابریشمی راد شهردار کاشان قدردانی به عمل آمد.
در بخش بعدی افشین هاشمی از استاد صادق‌علی فرجی‌فر دعوت کرد تا روی صحنه آمده و نوازندگی کند.
در ادامه و پس از پخش کلیپی از هنرمندانی که در این دوره از جشنواره مورد تجلیل قرار گرفتند، افشین هاشمی از داود فتحعلی‌بیگی دبیر جشنواره، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید مجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهگ و ارشاد اسلامی، شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی، اسماعیل خلج و حجت الاسلام بهداروند مشاور مدیرکل هنرهای نمایشی به منظور تقدیر از پیشکسوتان هنرهای آیینی و سنتی دعوت کرد تا روی صحنه حضور یابند.
در این بخش از غلامعلی ایوبی، محمدرضا (نادر) شهسواری‌فرد، ابوالفضل کبابیان و پرویز سنگ‌سهیل که از هنرمندان پیشکسوت عرصه نمایش‌های آیینی و سنتی هستند، تجلیل شد.
بخش بعدی این مراسم به سخنرانی کوتاه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص داشت. صالحی با بیان اینکه تئاتر هنر گفت‌وگو است، عنوان کرد: تئاترهای آیینی نیز هنر گفت‌وگوی مردم با مردم هستند. ما خوشبختیم که در ایران زندگی می‌کنیم چراکه این کشور تمدن دیرینه‌ای دارد و فرصت خوبی را به واسطه نمایش‌های مختلف برای پیشرفت ایجاد کرده است. نمایش‌های آیینی ما از لحاظ غنا، سبک و شیوه بسیار پر بار هستند. امروز اختتامیه جشنواره آیینی و سنتی است و این رویداد فرصت‌سازی مناسبی برای نمایش‌های این حوزه فراهم کرده است.
او همچنین افزود: از تمام بزرگان هنرهای نمایشی در طول تاریخ تشکر می‌کنم که بار نمایش‌های ایرانی را بر دوش کشیدند. این جشنواره گام به گام پیش آمده است و بخش‌های متنوع و غنی‌ای دارد. ما فرصت‌های خوبی داریم و می‌توانیم به واسطه آن به آینده ایران امیدوار باشیم. نمایش‌های آیینی، ریشه در سنت این کهن‌بوم دارد و می‌توانند مردم ایران را با سنت‌های گذشته آشنا سازند.
افشین هاشمی در ادامه از علی نصیریان درخواست کرد تا روی صحنه بیاید و خواسته هنرمندان نمایش‌های سنتی را با زبان خود بیان کند.
نصیریان نیز روی صحنه رفت و گفت: برپایی این جشنواره خوب و پربار را تبریک می‌گویم. تالار سنگلج نماد نمایش‌های ایرانی است و آن زمانی هم که قرار شد باز شود تمام گروه‌های نمایشی در اداره تئاتر تصمیم گرفتند که در این سالن تنها نمایش ایرانی اجرا کنند. دلیل این تصمیم نیز این بود که تئاتر یک ملت، اجراهایش نیست، بلکه ادبیات دراماتیک آن است.
او در ادامه افزود: تئاتر و سینما را از غرب اقتباس کردیم ولی خودمان آثار و روایت‌هایی داریم که به صورت نمایش درآمده است. تخت‌حوضی و خرده‌ نمایش‌ها مانند نقالی و مارگیری و بازی با حیوانات و خیمه‌شب‌بازی خیلی ارتباطی به تئاتر ندارند ولی گونه‌ای از نمایش هستند.
نصیریان همچنین خاطرنشان کرد: توجه‌ای که در آن دوران جوانی به نمایش‌های ایرانی کردیم از این جهت بود که این آثار با خلق و خوی ایرانی انس و الفت داشت؛ مثلا موسیقی و آواز خواندن در نمایش خیلی مطلوب تماشاگر ایرانی است و این موضوع برخلاف تئاترهای غربی است. البته این موضوع جدای اپرا و نمایش‌های موزیکال است.
او در ادامه صحبت‌هایش عنوان کرد: عنایت و توجه به نمایش‌های ایرانی منجر به جشنواره‌های گوناگون شد و برگزاری این جشنواره‌ها بسیار به ما کمک می‌کند و من اکنون که به گذشته این نمایش‌ها فکر می‌کنم، می‌بینیم که خیلی پیشرفت کرده است.
علی نصیریان با اشاره به شعار روی پوستر جشنواره، گفت: نمایش ایرانی فرصتی برای تئاتر معاصر ایران است و باید فکر کنیم که چطور می‌شود که شکل‌ها و ساختارها و صورت ظاهری آثار هنری را در حرف و صحبت و نمایش امروز استفاده کنیم. این اتفاق باید با خلاقیت و جوشش‌های فردی آمیخته شود و نمایش‌های سنتی را به روز کرد. شعار جشنواره نیز خیلی هوشمندانه انتخاب شده است.
او اظهار کرد: منتها درخواستی دارم زیراکه بسیاری از اساتید نمایش‌های ایرانی به علت بیماری از میان‌مان رفته‌اند و آقای فتحعلی‌بیگی نمایش ایرانی را پس از انقلاب حفظ کرد. شهردار تهران اکنون که به فضای سبز خیلی توجه کرده است و ساختارهای فرهنگی مانند فرهنگسراها را هم ایجاد کرده و نشان می‌دهد که تنها به فیزیک شهر اهمیت نمی‌دهد و به زندگی انسانی‌تر هم توجه دارد. تمام فرهنگ و هنر برای این است که به سمت و سوی انسانی‌تر برویم پس درخواست دارم که جاهایی مخصوص تابستان‌ها و زمستان‌ها تاسیس کنند تا نمایش‌های ایرانی به صورت مستمر در آنجا اجرا شوند.
نصیریان در پایان صحبت‌هایش یادآور شد: سابق بر این کافه‌ای به اسم کافه شهرداری بود که نمایش‌های مختلف ایرانی مانند خیمه‌شب‌بازی در آن اجرا می‌شد و اکنون هم ما می‌توانیم جایی را درست کنیم که مردم در آنجا غذا بخورند و نمایش‌های ایرانی را هم به صورت مستمر تماشا کنند. در گذشته چنین مکان‌هایی در ایران بود. من فکر می‌کنم نمایش‌های ایرانی با برگزاری دو سال یک‌بار جشنواره، راه به جایی نخواهد برد این روزها کمدی‌هایی روی صحنه داریم که فقط جنبه خنده دارند، خوب است به جای آن‌ها نمایش‌هایی اجرا شود که جنبه فرهنگی دارند.
حسن ختام مراسم اختتامیه به اجرای گروه آیلان و حرکات موزون آذری اختصاص داشت.
علی نصیریان رئیس جشنواره آیینی و سنتی، سیدعباس صالحی وزیر ارشاد، سیدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت ارشاد، مهدی افضلی مدیرعامل موسسه توسعه هنرهای معاصر، شهرام کرمی مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی، اسماعیل خلج، محمدحسین ناصربخت، اردشیر صالح‌پور، حجت‌الاسلام بهداروند، هما جدیکار، داریوش مودبیان، نادر برهانی‌مرند، گوهر خیراندیش و مریم معترف از جمله هنرمندان و مدیرانی بودند که در آئین پایانی نوزدهمین جشنواره نمایش های آئینی و سنتی حضور داشتند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/161723/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیفون زیر سایه هواوی رفت

حلقه هوشمند سامسونگ ظاهراً در 8 اندازه مختلف عرضه می‌شود

ضربه مهلک گورخر به گراز

ویدئویی زیبا از جاده درگز به قوچان در بهار 1403

دعوای کارگران در خط تولید یک کارخانه!

درگیری هولناک بین خرس های قطبی

برگی از تاریخ/ این شاهزاده خانم قاجار اولین وارد کننده تاکسی به تهران بود

لباس خنده‌دار حامد آهنگی و خانم بازیگر در برنامه «شب آهنگى»

«پرویز خان» راهی اکران آنلاین شد

«هما» عاقبت راز خود را برملا کرد

پرتاب چاقو به سمت بازیکن در لیگ کلمبیا

مرور کارهای تاکتیکی در هوای بارانی اراک

دعوت همشهری از هواداران تراکتور در تهران

فرصت ویژه گلر استقلال پس از یازده ماه!

پاسخ مورایس به انتقاد هواداران سپاهان

به میهمان لرتبار لیگ برتر احترام بگذارید!

سرمایه‌گذاری تیم‌های آسیایی خطرناک است؛ فوتسال بچه سرراهی نباشد

آمار خوب «کنت» در فولاد؛ چشم پوشی ویسی از دروازه بان اتریشی

سه بازیکن مصدوم پرسپولیس در حال تمرین اختصاصی

دین‌محمدی: استقلال باید تمرکز بیشتری داشته باشد

هیچ آدم عاقلی بعد طلاق اینکارو نمیکنه

فریدون عباسی: امروز ایران به قدرت نوظهور جهانی تبدیل شده است

نطق طوفانی علیرضابیگی: در مقابل گردنکشان و بدخواهان ملت ایران خواهم ایستاد

سخنگوی جبهه پایداری: در دور دوم انتخابات، لیست انقلابی‌تری خواهیم داشت

القسام: پاسخ قاطع و گسترده ایران، معادلات دشمن را برهم زد

توصیه انتخاباتی مصباحی مقدم به مردم: از میان نامزدهای باقیمانده، اصلح را انتخاب کنید

سخن بزرگان/ دلیل آشوب ها و نابسامانی های روزگار ما

ویدئویی جالب از درگیری بین اردک و گربه

گوناگون/ از زامبی شناسی تا مدیریت دوشیدن شیرگاو؛ عجیب‌ترین رشته‌های دانشگاهی!

کاهش قند خون با مصرف یک سبزی معطر

احتمالا جالب ترین عکسی که از مورچه دیده اید

معماری الفبائی/ تصاویر

از این حیوان فقط دو نمونه در جهان باقی مانده است

ماجرای «ساجده، مهلا» در صداگذاری‌های جواد خواجوی

گناه فرشته؛ چرخه‌ای بی‌پایان از انتقام و تباهی

آنونس رسمی «مست عشق» در آستانه اکران

چرا ده‌نمکی پیشنهاد وزارت ارشاد در دولت احمدی نژاد را رد کرد؟

مورد عجیب بازیکن فولاد؛ 7 فصل و فقط 16 دقیقه بازی

سرخیو راموس اینگونه توپ را از روی خط دروازه تیمش بیرون کشید!

7 سال قبل در چنین روزی؛ شادی گل خاص مسی در ال‌کلاسیکو

عواقب واگذاری؛ تغییرات مدیریتی در سرخابی ها؟

رقابت در سنگر تیم ملی شدت گرفت

آرتتا: پوچتینو جای پدرم است، از او درس زندگی می‌گیرم

نکات مهم اوسمار درباره جدایی مهاجم گلزن

دوپینگ 6 ورزشکار پاورلیفتینگ ایران در سال 2023

بیرانوند از صعود به فینال مسابقات تراپ قطر باز ماند

جوکوویچ: امیدوارم یک بار دیگر با نادال بازی کنم

نکاتی که آقایان درباره بارداری همسرشان باید بدانند!

رائفی‌پور برای دور دوم هم لیست می‌دهد

خزعلی: دوره موشک تمام نشده است، وقتی زبان «وتو» می‌شود