آریا جوان

آخرين مطالب

شمارش معکوس براي دستيابي بشر به قوي‌ترين مغز مصنوعي خواندنی

  بزرگنمايي:

اين پروژه در شش فاز مجزا اجرا مي‌شود و با استفاده از مهندسي معکوس محققان تلاش مي‌کنند به اطلاعات پايه‌اي براي ساخت يک مغز مصنوعي دست پيدا کنند.

فاز اول: شناسايي ساختار و طراحي

در مغز انسان 100 ميليارد نورون و رشته عصبي وجود دارد که قسمت‌هاي مختلف را به هم متصل مي‌کنند. در گذشته شناسايي محل اتصالات نورون‌ها کار بسيار دشواري بود و صرفا براي بخش محدودي از نورون‌هاي سطحي کاربرد داشت. در حال حاضر با استفاده از تکنيکي موسوم به شفافيت مي‌توان عملکرد تمام نورون‌ها را بررسي کرد و براي هر کدام رنگي مجزا در نظر گرفت تا محل اتصالات به خوبي قابل تشخيص باشد.

در بخش ديگري از اين پروژه براي بررسي عملکرد نورون‌ها و سرعت انتقال آنها در انسان سالم و هوشيار، از نوعي MRI تخصصي بهره گرفته مي‌شود. با تلفيق اين دو روش ساختار ارتباطات و سرعت انتقال اطلاعات در مغز به خوبي شناسايي مي‌شود و فاز اول به پايان مي‌رسد.

فاز دوم: ارزيابي سيگنال‌هاي مغز

براي شناخت کامل عملکرد مغز شناخت اتصالات نورون‌ها و سلول‌هاي عصبي فقط نيمي از عمليات لازم است و براي شناخت کامل بايد ساختار سيگنال‌هاي الکتريکي که به قسمت‌هاي مختلف ارسال‌ مي‌شوند نيز مورد ارزيابي قرار بگيرند.

ابزارهاي مناسب براي اندازه‌گيري سيگنال‌هاي مغز در سال گذشته در دو آزمايشگاه دانشگاه استنفورد طراحي و ساخته شدند و با استفاده از اين وسايل محققان توانستند ميزان فعاليت الکتريکي مغز را در شرايط واقعي اندازه بگيرند.

در زمان ارسال سيگنال‌ها، ولتاژ نورون‌ها به صورت لحظه‌اي تغيير مي‌کند و اطلاعات مورد نظر در مغز منتقل مي‌شود که اين ابزارها اين تغييرات را ثبت مي‌کنند.

فاز سوم: دستکاري سيگنال‌هاي مغز

در دهه گذشته اگرچه تکنيک‌هاي مختلفي براي تحريک بخشي از نورون‌ها معرفي شد اما جديدترين روش انجام اين کار حاصل کار پروفسور کارل ديزروس است که مي‌تواند تک‌تک نورون‌ها را به دلخواه تحريک کند.

در اين روش با اعمال پالس‌هاي مختلف به مغز، نورون‌ها در واکنش به پالس ورودي، پروتئيني توليد مي‌کنند که ميزان آن به ميزان شدت پالس ورودي وابسته است و بر اساس اين روش عملکرد هر نورون و قابليت‌ها و ميزان تاثيرپذيري آن مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

اين روش براي نورون‌هاي سطحي کاربرد دارد و محققان دانشگاه استنفورد اعلام کرده‌اند در حال طراحي روش‌هايي هستند که با استفاده از امواج فراصوت به سطح‌هاي پايين‌تر مغز دسترسي پيدا کنند.

فاز چهارم: طراحي يک تئوري منطقي براي عملکرد مغز

شناخت ساختار مغز براي مهندسي معکوس و رسيدن به يک کپي منحصربفرد کافي نيست و نحوه عملکرد هر بخش و اطلاعات داخل آن نيز اهميت دارد و بررسي و کار با سيگنال‌ها نمي‌تواند تمام اطلاعات مورد نياز را در اختيار ما بگذارد.

در اين فاز عملکرد مغز در زمان انجام فعاليت‌هاي مختلف مورد بررسي قرار مي‌گيرد و حساسيت بخش‌هاي مختلف نسبت به هر فعاليت مشخص مي‌شود. با پيچيده‌تر کردن و ترکيب فعاليت‌هاي مختلف نظير تکلم، حرکت کردن، فکر کردن و حل مسئله، شناخت از نحوه عملکرد مغز بيشتر مي‌شود و مي‌توان يک توصيف تئوري مناسب از کارکرد مغز بدست‌ آورد.

فاز پنجم: پياده‌سازي ديجيتالي

مغز انسان يک کامپيوتر طبيعي قدرتمند است که با دريافت انرژي از يک وعده غذا، ميليون‌ها سيگنال مختلف را در لحظه ارزيابي کرده و به آنها پاسخ مي‌دهد و براي شبيه‌سازي مناسب بايد اين قابليت‌ها به خوبي پياده‌سازي شوند.

براي مثال يک عمليات ساده وقتي به يک موش و يک کامپيوتر داده مي‌شود مغز موش 9000 برابر سريع‌تر از کامپيوتر واکنش مي‌دهد و 40 هزار برابر کمتر انرژي مصرف مي‌کند. حالا وقتي صحبت از عمليات‌هاي پيچيده‌تر و ترکيبي مي‌شود که مغز انسان انجام مي‌هد، کار بسيار سخت‌تر خواهد شد.

جديدترين برد ديجيتالي که توسط محققان دانشگاه استنفورد طراحي شده "نوروگريد" نام دارد. نورو گريد کم‌مصرف‌ترين و سريع‌ترين بردي است که تا به حال ساخته شده و ظرفيت محاسباتي آن با يک ميليون نورون برابري مي‌کند و توان مصرفي آن فقط سه وات است. در حال حاضر ابعاد اين برد ديجيتال هم‌اندازه يک تبلت است و محققان اميدوارند تا پنج سال آينده بتوانند ابعاد آن را هم‌اندازه با يک تراشه کوچک کنند.

فاز ششم: بررسي کنش و واکنش

در اين مرحله بايد کنش و واکنش را به مغز مصنوعي آموزش داد و کيفيت آن را سنجيد. در قدم اول مغز مصنوعي بايد محيط پيراموني خود را درک کرده و بشناسد و مشخص است که سخت‌ترين بخش پروژه فاز ششم آن خواهد بود.

مهمترين ابزار شناخت انسان از محيط پيرامونش چشم اوست اما در واقع تمام اطلاعات در مغز پردازش مي‌شود و چشم، گوش و ديگر اعضاي حسي فقط ناقل اطلاعات هستند. انسان با مغزش مي‌بيند، مي‌شناسد، مي‌شنود، مي‌چشد و حرف مي‌زند.

در اين فاز با استفاده از الگوريتم‌هاي يادگيرنده و اطلاعات پايه اي نظير تصاوير و صداهاي مختلف سعي مي‌شود اطلاعات پايه‌اي در اختيار مغز مصنوعي قرار گيرد تا شناخت نسبت به محيط پيرامون فراهم شود.   

در اين پروژه که جزئيات آن توسط دانشگاه استنفورد منتشر شده چندين استاد و محقق در رشته‌هاي مختلف علوم رايانه، عصب شناسي، پزشکي، روانشناسي و مهندسي برق شرکت دارند و تمام فازها به صورت موازي در حال پيشرفت هستند تا کيفيت خروجي و قدرت مغز توليدي روز به روز بهتر و بيشتر شود.

انتهاي پيام

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/3764/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

گلکسی زد فلیپ 6 با پردازنده پرچمدار قدرت‌نمایی کرد

گزارش Surfshark: از سال 2004 تاکنون، میلیاردها حساب کاربری هک شده‌اند

اپل پیام‌رسان‌های واتساپ و تلگرام را از اپ استور چین حذف کرد

عکس های کاملا به موقع

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

نکته‌نگران کننده استقلال؛ وزن‌تعویض‌ها بالا نیست

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

اگزینوس 2500 احتمالاً عملکرد بهینه‌تر نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 4 خواهد داشت

زلزله تایوان نزدیک به 100 میلیون دلار به TSMC خسارت وارد کرده است

رونمایی اسپیکر نمایشگردار اپل محتمل‌تر شد

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

سرپرست استقلال: مشکل تیم ما مالی است

کری ستاره بارسا برای رئال؛ با 200 درصد توان بازی می کنیم

رضاوند: بازی‌ها با VAR برگزار شود تا حق تیمی‌ خورده نشود

واکنش بادامکی به استفاده از VAR در هفته‌های پایانی