آریا جوان

آخرين مطالب

احداث سدهای بزرگ برای تولید انرژی برق آبی، سیاستی غلط است فناوری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - رویکرد کشورهای در حال توسعه برای احداث سدهای آبی بزرگ، نمایانگر ناآگاهی مسئولان از عواقب اجتماعی و زیست‌‌محیطی این حرکت است.

یک مطالعه‌ی جدید می‌گوید که بسیاری از پروژه‌های بزرگ‌‌مقیاس برق‌‌آبی در اروپا و ایالات‌متحده برای محیط‌زیست فاجعه‌بار بوده‌اند. هر سال، تعداد زیادی از این سدها نابود می‌‌شوند و کارشناسان، بسیاری از آن‌ها را خطرناک و غیراقتصادی قلمداد کرده‌‌اند. اما نگارندگان این مطالعه، گمان می‌‌کنند که هنوز کشورهای در حال توسعه، به ماهیت ناپایدار این نوع پروژه‌ها پی نبرده‌‌اند؛ چرا که هم‌اکنون در آفریقا و آسیا، برنامه‌‌ی احداث هزاران سد تازه در دست اقدام است. آن‌ها در هر جای ممکن، سد احداث می‌‌کنند؛ انرژی برق‌‌آبی وضعیت مساعدی ندارد. آیا تعداد سدهای برق‌‌آبی احداث‌‌شده بیش از حد بوده است؟
انرژی برق‌‌آبی، منبع 71 درصد از انرژی تجدیدپذیر در سراسر جهان است و نقش عمده‌ای در توسعه‌‌ی بسیاری از کشورها ایفا کرده است. انرژی برق‌آبی، 71 درصد از انرژی‌های تجدیدپذیر در سراسر جهان را تشکیل داده است
اما پژوهشگران می‌گویند که ساخت سدها در اروپا و آمریکا در دهه‌‌ی 1960 به اوج خود رسید و از آن زمان به بعد، این روند رو به کاهش گذاشته؛ به‌‌گونه‌‌ای که تعداد سدهای در حال تخریب، از تعداد واحدهای در حال احداث پیشی گرفته است. هم‌اکنون، انرژی برق‌‌آبی تنها 6 درصد برق ایالات‌متحده را تأمین می‌کند. در حال حاضر، طی هر هفته، بیش از یک سد در اروپا و آمریکا تخریب می‌‌شود. مشکلی که نویسندگان این مقاله‌‌ی تازه به آن اشاره می‌‌کنند، این است که دولت‌ها از چشم‌انداز بهره‌‌گیری از انرژی ارزان‌قیمت، بدون در نظر گرفتن هزینه‌های کامل زیست‌محیطی و اجتماعی این تأسیسات غافل مانده‌‌‌‌اند. بیش از 90% از سدهایی که از دهه‌‌ی 1930 احداث شده‌‌اند، پرهزینه‌‌تر از آن بودند که پیش‌‌بینی می‌‌شد. آن‌ها به اکولوژی رودخانه‌‌ها صدمات فراوانی وارد کردند؛ موجب آوارگی میلیون‌ها نفر شده‌‌اند و با آزاد کردن مقادیر زیادی از گازهای گلخانه‌ای ناشی از تجزیه‌‌ی مراتع و جنگل‌‌های به زیر آب رفته، به موج خسارات ناشی از تغییرات اقلیمی دامن زدند.
پروفسور امیلیو موران ، نویسنده‌‌ی اصلی مقاله از دانشگاه ایالتی میشیگان می‌‌گوید: سدها، چشم‌‌اندازی فریبنده از منافعی ارائه می‌‌دهند که هرگز برآورده نمی‌‌شوند و هزینه‌‌هایی که در گذشته از آن چشم‌‌پوشی شده بود، روزی دوباره گریبان‌‌گیر جامعه خواهند شد. مقاله‌های مرتبط:
تخریب سدها به صرفه‌تر از تعمیر آن‌ها است ساخت سدهای هیدروالکتریکی خسارت غیرقابل بازگشتی به آمازون وارد می‌کند
در گزارش او، از دو سد جدید روی رودخانه‌‌ی مادیرا در برزیل مثال آورده شده که فقط پنج سال پیش به بهره‌‌برداری رسیده و پیش‌بینی شده است که به‌‌علت تغییرات اقلیمی ، تنها به‌‌اندازه‌‌ی بخشی از ظرفیت اسمی خود، انرژی الکتریکی تولید کند. در کشورهای در حال توسعه نیز، حدود 3700 سد بزرگ و کوچک، هم‌اکنون در مراحل مختلف ساخت و بهره‌‌برداری قرار دارند. نویسندگان می‌گویند نگرانی اصلی آن‌ها این است که بسیاری از پروژه‌‌های بزرگ‌تر ممکن است خسارات جبران‌‌ناپذیری را به رودخانه‌‌های اصلی وارد آورند. انتظار می‌رود پروژه‌‌ی عظیم اینگا بر رودخانه‌‌ی کونگو، بیش از یک‌سوم از مجموع انرژی الکتریکی فعلی آفریقا را تولید کند. با این حال، این مطالعه‌‌ی جدید اشاره می‌کند که هدف اصلی از این سرمایه‌‌گذاری 80 میلیارد دلاری، تأمین برق به‌‌منظور مصارف صنعتی خواهد بود. موران می‌‌گوید: بیش از 90 درصد از انرژی برق تولیدی این پروژه، به معادن مستقر در آفریقای جنوبی اختصاص خواهد یافت و مردم کنگو از این انرژی بهره‌‌ای نخواهند برد. در مطالعه‌‌ی خود متوجه شدم که خطوط قدرت در برزیل، حدود 4 هزار کیلومتر بر فراز سر مردم این کشور امتداد یافته است؛ در حالی که حتی بخش کوچکی از این انرژی هم، به‌‌ مصرف مردم محلی نمی‌‌رسد. اهداف خوبی مانند تأمین برق روستایی به‌طور کامل تحت شعاع پروژه‌‌های بزرگ‌‌مقیاس قرار گرفته که از حمایت بخش خصوصی برخوردار است. دولت‌‌ها نیز به‌‌سادگی متقاعد شده‌‌اند که انجام چنین اقداماتی ضروری است. کشورهای در حال توسعه، از ماهیت ناپایدار پروژه‌های بزرگ سدسازی آگاهی ندارند
این گزارش نشان می‌دهد که بهره‌‌برداری از این تأسیسات عظیم در این رودخانه‌های بزرگ، منابع غذایی را به مخاطره خواهد انداخت و 60 میلیون نفری که در امتداد مکونگ ، از طریق ماهی‌‌گیری زندگی خود را می‌‌گذرانند، در معرض خطر از دست دادن راه امرار معاش خود (با مجموع ارزش 2 میلیارد دلار) خواهند بود. نویسندگان همچنین بر این باورند که این سدها باعث از بین رفتن هزاران گونه در این نقاط حساس در تنوع زیستی خواهد شد.
در برزیل که 67 درصد برق خود را از منابع برق‌آبی دریافت می‌کند، علی‌رغم کاهش ظرفیت آب به‌‌علت تغییرات اقلیمی، ساخت سدها شدت بیشتری گرفته است. با پیروزی بولسونارو در انتخابات برزیل، ساخت پروژه‌‌های آبی که موقتاً متوقف شده بود، از سر گرفته خواهد شد. در حال حاضر، برنامه‌هایی برای احداث 60 سد جدید در دست اجرا است. نویسندگان می‌گویند که با افزایش فشار بر کشورها برای پیشبرد صنایع انرژی تجدیدپذیر، بهره‌‌گیری ترکیبی از منابع انرژی از جمله انرژی برق‌‌آبی، پایدارترین راهکار ممکن خواهد بود. موران گفت: نتیجه‌‌گیری صریح ما این است که نیروگاه‌های برق‌آبی بزرگ، آینده‌‌ای نخواهند داشت. برای حفظ انرژی برق‌آبی به‌‌عنوان بخشی از سبد انرژی جهان در قرن بیست‌ویکم، باید چندین منبع انرژی تجدیدپذیر دیگر را با آن ترکیب کنیم. باید سرمایه‌گذاری بیشتری در انرژی خورشیدی ، بادی، زیست‌توده و برق‌‌آبی(در صورتی که زمینه مساعد باشد) انجام شود. این سرمایه‌‌گذاری باید با رعایت استانداردهایی سخت‌‌گیرانه صورت گیرد؛ به‌‌گونه‌‌ای که منافع و هزینه‌‌های چنین پروژه‌هایی کاملا شفاف باشند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/79646/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

چگونه عمر طولانی تری داشته باشیم؟/ ویدئو

سلنا گومز در پشت صحنه یک سریال کمدی

نگاهی به آنونس سریال دوپینگ

فحش کم آورد!

بررسی ابعاد مختلف سریال «جنگل آسفالت»

هفتمین «پاتوق فیلم کوتاه» برگزار می‌شود

هدف ما حضور مهدی الفتی در فینال المپیک است

دین‌محمدی: طرفدار ماشین سازی از تراکتور بیش‌تر بود

تشکیل دوباره کمیته انضباطی برای حواشی لیگ برتر بسکتبال

گزارش هیات فوتبال تهران درمورد مرگ یک بازیکن در وسط زمین

اکبرپور: آسیب بزرگی به فوتبال خوزستان وارد شده

برنامه ویژه ستاره بایرن برای بازی برابر رئال

تصمیم ژاوی رختکن بارسلونا را لرزاند

واکنش رنگرز به رقابت حساس گرایی و اسماعیلی

سیتسیپاس: نادال در زمین بی‌رحم است

شانس ایران برای تصاحب یک طلا و 3 برنز

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

رکورد ویژه کادر پزشکی تیم ملی فوتسال

واکنش پپ به بازگشت ستاره منفور بارسا

همه گلهای لیونل مسی در ادوار مختلف کوپا آمریکا

مسی واقعا از پسرش یک فوق ستاره ساخته

بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!

شوک به رئال؛ بلینگام و رودریگو مریض شدند!

مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

«محمد صادقی» بازیگر جنجالی تلویزیون از ایران رفت

نابغه‌ای با چشم‌های حراف |عکس

7 فیلم‌ که مثل «بیبدن» بر اساس پرونده‌ای واقعی ساخته شده‌اند

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است