آریا جوان
آیا درگیری های کشمیر ارتباطی به گفتگوهای صلح طالبان دارد؟
دوشنبه 28 مرداد 1398 - 5:53:01 PM
آریا جوان - پژوهشگر مسائل آسیا، جهان عرب و حقوقدان بین الملل درگیری ها در کشمیر را بررسی کرده است.

به گزارش خبرآنلاین محمد عجم درباره این که گفته می شود درگیری های جدید در کشمیر به دلیل گفت و گوهای صلح میان آمریکا و طالبان است می گوید: می تواند بدین شکل باشد. اما باید دانست که طالبان افغانستان علاقه مندی جدی به موضوع کشمیر ندارند اولویت اصلی و غایی آنها برپایی امارت اسلامی در افغانستان است البته طالبان پاکستان تاکید بیشتری روی کشمیر دارند.به هر حال شرایط فعلی به گونه ای است که همه چیز به نفع هند پیش می رود. از طرفی چین نیز درگیر بحران هنگ کنگ بوده و کشورهای مسلمان نیز بشدت درگیر مسائل داخلی و منطقه ای خود هستند و سازمان کنفرانس اسلامی نیز نمی تواند در این بین هیچ نقشی ایفا کند. پاکستان نیز درگیر مسائل اقتصادی و داخلی بوده و این کشور در سطح بین المللی نیز از وجهه خوبی به دلیل مسائل مربوط به تروریسم برخوردار نیست. آمریکا نیز فشارهای زیادی به پاکستان وارد می کند تا این کشور از طالبان پاکستان حمایت نکند.
پژوهشگر جهان عرب افزود: همچنین گروه های مبارزی که می توانستند در کشمیر نقش داشته باشند در حال حاضر حال تحت فشار هستند و قادر نیستند تا فعالیت چشمگیری داشته باشند. از طرف دیگر می بینیم که انگلیس نیز درگیر مشکلاتی چون برگزیت است و علاقه ای به موضوع کشمیر ندارد. آمریکا نیز دارای بهترین روابط تاریخی با هند است و سطح روابط تجاری این دو کشور همواره رو به افزایش داشته و به 200میلیارد دلار رسیده است. هند نیز جایگاه ویژه ای در جامعه بین المللی پیدا کرده و از حمایت خیلی از کشورها برخوردار است. این موضوع باعث شد تا هند مساله الحاق کشمیر را با جدیت دنبال کند که البته این اقدام خلاف مقررات و حقوق بین الملل است.
پژوهشگر مسائل آسیا درباره اینکه تصمیم هند برای الحاق کشمیر خلاف قوانین بین المللی است می گوید: کشمیر سرزمینی بجای مانده از استعمار است و قطعنامه های 1514 و 1541 اعلامیه حق تعیین سرنوشت مناطق مستعمره بر آن قابلیت اجرا دارد قبل از استعمار زدایی و تعیین سرنوشت بین دولتها دست بدست شده است و بدون هیچ رفراندومی بخشی را پاکستان بخشی را چین و بخشی را هند صاحب شده اند. بعد از تشکیل سازمان ملل از اولین دغدغه های مجمع عمومی این سازمان موضوع سرنوشت مستعمرات بود و دهها قطعنامه و بیانیه در مجمع عمومی و شورای امنیت صادر شده و نخست در منشور ملل متحد و سپس در چند قطعنامه و در میثاقین سازمان ملل نیز مورد تاکید قرار گرفته است. مستعمرات فقط از طریق رفراندوم می توانند تعیین سرنوشت شوند. این اقدام هند حتی مغایر با قانون اساسی این کشور است. به این دلیل که در اصل 370 و در بند 3 اشاره شده که اصل 370 تنها باید به پیشنهاد پارلمان کشمیر لغو شود. در این راستا پارلمان کشمیر به دولت هند اعلام می کند که خواستار لغو ماده 370 است. این ماده به این دلیل اضافه شده که اگر زمانی کشمیر خواست مستقل شود و شرایط مساعدی پیدا کرد اصل 370 حذف شود.( این ماده می گوید که کشمیر بخشی از دولت فدرالی هند است). در نهایت پیش بینی می شد که با توجه به طرفداران حزب بی جی پی در راجاسبا(سنا) و لوک سابا حذف اصل قانون اساسی عملی شود بطوریکه پیشنهاد حذف ماده 370 در راجاسبا با 125 رای و در لوک سبا 370 رای موافق به تصویب رسید و تنها 70 رای مخالف بود. در نتیجه شاهد هستیم که هند از لحاظ داخلی و بین المللی شرایط مناسبی را برای لغو اصل 370 و لغو اختیارات خود مختاری کشمیر داشته است.
این حقوقدان بین الملل درباره رویکرد هند در قبال مساله صلح افغانستان و نقش احتمالی طالبان در آن گفت: هند از بابت صلح افغانستان که در آن طالبان نقش مهمی داشته باشند نگرانی شدیدی دارد. اما همانطور که گفتم خطر طالبان افغانستان اکنون آنقدرها هم علیه هند در حال حاضر بزرگ نیست نیمی از ارتش هند در مرزهای مشترک با پاکستان مستقر است و هند نگرانی خیلی جدی از مرزهای خود ندارد ولی اقداماتی که تروریستی نامیده می شود در آینده خطر بالقوه ای علیه هند در داخل و در مناطق مورد مناقشه می تواند باشد. هند همه ابعاد موضوع و شرایط و زمان مناسب را سنجش کرده است و مدتها بود مترصد چنین فرصتی بود.
مشروح این گفت و گو را ایـــــنــــــجـــــــــا بخوانید.
310311

http://www.javanannews.ir/fa/News/162439/آیا-درگیری-های-کشمیر-ارتباطی-به-گفتگوهای-صلح-طالبان-دارد؟
بستن   چاپ