آریا جوان
اکسي کدون در داروخانه؛ زنگ خطر اعتياد جديد يا تامين حقوق بيمار؟
چهارشنبه 17 شهريور 1395 - 1:53:54 PM
ايرنا
جوانان نيوز- گفته مي شود اکسي کدون (Oxycodone) از داروهاي تحت کنترل کنواسيون هاي بين المللي بوده و از خانواده شبه مخدرها و دارويي براي تسکين دردهاي متوسط و شديد و در عين حال از خانواده نارکوتيک ها است.
نارکوتيک ، نامي عمومي براي انواع مختلفي از داروها و ترکيبات طبيعي، شيميايي است که اغلب به دليل احتمال ايجاد وابستگي به مصرف جزو مواد اعتيادآور طبقه بندي شده و معمولا خريد و فروش آنها ممنوع است.
در حقيقت اکسي کدون نوعي داروي مخدر است و برخي ها به آن نام شبه هروئين داده اند و از آنجا که برخي از داروهاي مخدر مانند همين اکسي کدون، خاصيت درماني دارند اما چون برخي افراد از آنها سوء استفاده مي کنند ، عرضه اين داروها بسيار سختگيرانه است.
يک سال قبل مقرر شد تا اکسي کدون در داروخانه ها توزيع شود که با واکنش هاي زياد، جلوي آن گرفته شد اما اکنون بار ديگر با دستور سازمان غذا و دارو قرار است که اين دارو در داروخانه هاي منتخب آموزشي ، دولتي و خصوصي عرضه شود.
همين خبر کافي بود تا تعدادي از درمانگران اعتياد هفته گذشته جلوي ستاد مبارزه با مواد مخدر تجمع کنند و نسبت به اين مساله اعتراض داشته باشند چراکه آنان معتقد هستند داروهاي ترک اعتياد فقط بايد در مراکز ترک اعتياد توزيع شود نه داروخانه ها چراکه با توزيع اکسي کدون در داروخانه ها، انتظار اين نگراني مي رود که مصرف کنندگان آن به تدريج از جمعيت معتادان به جمعيت افراد عادي -همانند آنچه براي ترامادول اتفاق افتاد- سوق داده شود.
همچنين اين نگراني وجود دارد که اکسي کدون از داروخانه ها نشت پيدا کند و تراژدي مانند داستان ترامادول را بيافريند چراکه داروي ضد درد ترامادول نيز در داروخانه ها عرضه شد اما اعتياد به آن مورد بي توجهي قرار گرفت و باآنکه فروش اين قرص بدون نسخه پزشک ممنوع بود اما برخي داروخانه ها اين قرص را بدون نسخه پزشک در اختيار متقاضيان قرار دادند.

**نگراني براي سوء مصرف اکسي کدون
معاون پيشگيري و اعتياد سازمان بهزيستي در خصوص داروي اکسي کدون به خبرنگار سلامت ايرنا مي گويد: اکسي کدون داراي مخدر بوده و اگر در فضاي غيرکنترل شده ، عرضه شود ممکن است ايجاد خطر کند و ما دغدغه ها و نگراني هاي خود را از اين بابت در جلسات کميته درمان بيان کرده ايم.
دکتر محسن روشن پژوه تصريح مي کند: ما با خود داروي اکسي کدون ، سيستم توزيع و اينکه تجويز شود يا نه ، مشکلي نداريم بلکه فقط مي خواهيم عرضه اين دارو منجر به ايجاد اعتياد جديد يا گسترش رويه سوء مصرف نشود.
وي خاطرنشان مي کند: اگر مکانيسمي، تضمين کند که اکسي کدون وارد بازار آزاد نمي شود ما نگراني نخواهيم داشت.
روشن پژوه تاکيد مي کند: اگر ملاحظات نظارتي براي توزيع اکسي کدون صورت گيرد و در فضاي کنترل شده اي تجويز شود؛ توزيع آن در داروخانه ها از نظر ما اشکالي ندارد.

**3 سامانه نظارتي براي کنترل اکسي کدون
دکتر اکبر عبدالهي مديرکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو اما از سيستم نظارتي بر داروخانه ها اطمينان کامل دارد و مي گويد: با توجه به ايجاد بسترهاي لازم بر توزيع اکسي کدون نظارت کامل صورت مي گيرد.
وي در گفت و گو با خبرنگار سلامت ايرنا مي افزايد: براي توليد ، توزيع و عرضه تمام داروها به ويژه داروهاي مخدر از طريق سامانه هاي ملي مديريت و نظارت بر محصولات سلامت محور موسوم به TTAC ، اتصال نرم افزارهاي داروخانه به سامانه تبادل اطلاعات سلامت موسوم به HIX و سامانه نظارت بر توزيع و تدارک دارو و مواد مخدر دانشگاه هاي علوم پزشکي سراسر کشور موسوم به IDATIS ، بسترهاي نظارتي به داروهاي مخدر ارتقاي زيادي پيدا کرده است.

**افزايش سطح دسترسي به داروهاي تحت کنترل با اکسي کدون
مديرکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو مي گويد: با توجه به تذکرات مکرر ارگان هاي ناظر بين المللي از جمله هيات بين المللي کنترل مواد مخدر موسوم به INCB در خصوص افزايش سطح دسترسي داروهاي تحت کنترل کنوانسيون هاي سه گانه ، تصميم گرفته شد که اکسي کدون در داروخانه ها توزيع شود.
عبدالهي مي افزايد: همچنين ايران جزو 83 درصد جمعيت کل جهان با سطح دسترسي بسيار پايين به داروهاي تحت کنترل است ، بنابراين اداره کل دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو اقدام به بهبود سطح دسترسي بخشي داروهاي تحت کنترل ضد درد از جمله اکسي کدون و شياف مرفين کرده است.

**اکسي کدون و حقوق بيمار
مديرکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو مي گويد: با توجه به رسالت مهم وزارت بهداشت در صيانت از حقوق بيماران نيازمند واقعي به داروهاي تحت کنترل و حسب تفويض اختيار توليد ، توزيع و عرضه اين داروها به وزارت بهداشت از طريق مواد قانون مبارزه با مواد مخدر و نيز قوانين مربوط به مقررات امور پزشکي ، دارويي ، مواد خوردني و آشاميدني مصوب سال 1334 و اصلاحات بعدي آن، اين اداره کل با ايجاد سامانه هاي نظارتي خود را نسبت به تحقق و پياده سازي اهداف قانوني ذکر شده ، ملزم مي داند.

**توزيع اکسي کدون در 200 داروخانه
دکتر رسول ديناروند رئيس سازمان غذا و دارو چند روز پيش اعلام کرد که اکسي کدون از طريق 200 داروخانه منتخب در سراسر کشور توزيع خواهد شد.
به گفته وي ، اعتراض درمانگران اعتياد به توزيع داروي اکسي کدون در داروخانه ها قابل قبول نيست چراکه اين دارو در زمره داروهاي درمان کننده اعتياد قرار نمي گيرد و داروي ضد درد است.
وي تصريح کرد که تراژدي متادون به اين دليل اتفاق افتاد که توزيع آن در اختيار درمانگران اعتياد است و در داروخانه توزيع نمي شود بنابراين ما مي خواهيم اين مشکل را حل کنيم.

http://www.javanannews.ir/fa/News/3490/اکسي-کدون-در-داروخانه؛-زنگ-خطر-اعتياد-جديد-يا-تامين-حقوق-بيمار؟
بستن   چاپ