آریا جوان
عدالتخواهي و مبارزه با ظلم از مهمترين اهداف عزاداري است
شنبه 17 مهر 1395 - 3:04:06 PM
ايرنا
محمدرضا ابن الدين افزود : هدف از عزاداري فقط گرياندن نيست، بلکه توضيح قيام امام حسين (ع) و عدالتخواهي و مبارزه با ظلم را بايد در عزاداري ها ترويج کرد، چنانچه رهبر معظم انقلاب نيز از مقابله با ظلم به جهاد کبير تعبير کردند.
وي فطرت را راه ورود به عزاي سيدالشهدا(ع) دانست و گفت : خاستگاه انسان براي انجام هر کاري شامل احساس، عواطف و عقلانيت است و فلسفه و منشاء عزاداري انسان همان فطرت و ميل دروني است که انسان ها را عدالتخواه و آرمان طلب مي کند.
مديرکل پژوهش و تحقيقات معاونت فرهنگي، تحقيقات و آموزش ستاد امر به معروف و نهي از منکر افزود: اگر ملاک در عزاداري فقط احساس باشد، با مشکل برخورد مي کنيم. چون احساس، راحت ترين راه ورود است و لذا دسته هاي زنجيرزني که هيجان بيشتري دارد از سوي کودکان و نوجوانان بيشتر استقبال مي شود و به آن علاقه بيشتري دارند.
وي اضافه کرد: در عزاداري ها صحنه اي از به کارگيري احساس و عقلانيت به نمايش درمي آيد. يعني احساس از سوي مداح و عقلانيت از طرف سخنران ايجاد مي شود و لذا معتقدم منازعه احساس و عقل مشکلاتي را ايجاد مي کند و بهترين راه براي ديندار کردن افراد وارد شدن از راه فطرت است.
اين پژوهشگر اجتماعي افزود: وظيفه نخبگان و کساني که داراي بصيرت و روشنگري هستند، در چنين صحنه هايي سنگين تر مي شود. چون بايد تعادلي ميان عقلانيت و احساس ايجاد کنند و اگر به عنوان مثال سخنران حديثي را اشتباه خواند، تذکر دهند يا اين که مجلس را ترک کنند.

** آمران به معروف صاحبان قدرت هستند
ابن الدين، با اشاره به اهميت امر به معروف و نهي از منکر در مراسم عزاداري گفت: بسياري از آمران به معروف صاحبان قدرت هستند و در واقع تا زماني که انسان قدرت نداشته باشد، نمي تواند سراغ منکر برود و از آن نهي کند و اين قدرت شامل قدرت رسمي و غير رسمي در گروه هاي اجتماعي و مردم نهاد است که منشاء اثر هستند و تغييرات آن ها در تمام جامعه اثر مي گذارد.
وي با بيان روايتي از رسول اکرم (ص) اظهار کرد: فساد و اصلاح جامعه به دست دانشمندان و زمامداران است که اين دانشمندان شامل ائمه جماعت و جمعه و انديشمندان حوزه و دانشگاه است.
ابن الدين با اشاره به زيرساخت هاي فرهنگي در بدعت ها و خرافات که در مراسم هاي عزاداري ايجاد مي شود، از تفاوت تهاجم فرهنگي و تغيير فرهنگي سخن گفت و اظهار داشت: فرهنگ پذير شدن انسان ها در چند مرحله صورت مي گيرد که شامل پدر و مادر، گروه هاي اجتماعي، نظام رسمي آموزش کشور از مهد کودک تا دانشگاه و رسانه است.
وي با بيان اين که رسانه، فرهنگ را متحول مي کند افزود: رسانه يک ابزار و روشي بسيار قوي براي آموزش سبک زندگي است و ساير مراحل را کنار زده و نقش نهادهاي تاثيرگذار را نيز کمرنگ کرده است.
استاد دانشگاه سوره افزود: تغيير فرهنگ در ميان ملت ها از طريق تغيير فناوري، تغييرات جمعيتي، تغيير کارکرد رفتارها و هجوم به فرهنگ صورت مي گيرد. مثلا پياده روي اربعين در ارتباطات ميان ملت ايران و عراق تحولي ايجاد کرد و فرهنگ دو کشور را به هم نزديک تر کرد.
وي افزود: در موضوع تغيير فرهنگ، اگر يک طرف دولت و طرف ديگر ملت باشد، تغيير فرهنگي صورت نمي گيرد بلکه تهاجم فرهنگي رخ مي دهد. مثلا دولت آمريکا تلاش مي کند تا با رسانه هاي خود سبک زندگي ما را دستخوش تغيير کند.
ابن الدين، مردم ايران را قرباني سياست هاي آمريکا دانست و خواستار مقابله با اين تهاجم فرهنگي شد و افزود: براي تغيير باور، بايد ابتدا به مخاطب اطلاعات بدهيم و گام بعدي ايجاد باور است تا به تغيير رفتار بيانجامد و لذا امر به معروف بايد به تغيير رفتار اجتماعي انسان منجر شود.

http://www.javanannews.ir/fa/News/3573/عدالتخواهي-و-مبارزه-با-ظلم-از-مهمترين-اهداف-عزاداري-است
بستن   چاپ