آریا جوان
مصرف قليان در 30 درصد دختران دانشجو
دوشنبه 26 مهر 1395 - 3:11:12 PM
ايسنا

دکتر محمدرضا مسجدي در نشست خبري امروز وزارت بهداشت، افزود: در بعضي نقاط تهران، براي مصرف قليان 200 هزار تومان ورودي مي‌گيرند، در حال حاضر يک تا سه درصد خانم ها سيگار و 30 درصد دانشجويان دختر نيز قليان مصرف مي‌کنند. قليان، فقط تفريح نيست. بازرسان  يهداشت محيط 500 نمونه توتون را امتحان کرده و در آن مواد اروماتيک و شيميايي مختلف پيدا کرده اند. طي چند سال آينده بايد منتظر بروز سرطان در اين افراد باشيم.

وي اضافه کرد: در کشورهايي که زنان سيگار مي کشند سرطان ريه شايع تر از پستان است.

مديرکل جمعيت مبارزه با دخانيات، با تاکيد براينکه دود سيگار  از دود اگزوز موتور نيز  آلوده‌تر  است، ادامه داد:در تهران بدترين شرايط الودگي از اواخر آذر تا اواسط دي ماه است،  سيگار و قليان در اين فصل به طور مضاعف سبب تشديد بيماري‌هاي تنفسي در گروه‌هاي حساس مي‌شود.

مسجدي امکان انتقال سل از کساني که قليان را به صورت مشترک مصرف مي کنند بالا عنوان کرد و ادامه داد: سالانه 10 ميليارد تومان در کشور براي دخانيات هزينه مي‌شود در حالي که بايد دو برابر  آن توسط دولت خرج بيماري‌هاي ناشي از مصرف دخانيات شود.

وي با بيان اينکه غذاي ناسالم، فعاليت فيزيکي کم، دخانيات و الکل از عوامل ايجاد بيماري‌هاي قلبي و عروقي، مزمن تنفسي، سرطان و ديابت است، ادامه داد: دو سوم مرگ در ايران و جهان به علت ابتلا به اين بيماري‌هاست.

وي تصريح کرد: يکي از راه‌هاي مبارزه با سل، اصلاح غذا و توجه به امنيت غذايي است. در گلستان و سيستان و بلوچستان به همين منظور  سبدغذايي  براي بيماران مسلول برنامه‌ريزي شده است.

دکتر احمد حاجبي مدير کل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت نيز در اين نشست با بيان اينکه تاکيد سواد سلامت روان، پاشنه آشيل اين حوزه است، اظهار کرد: سواد سلامت روان در عموم مردم بايد  بالا رود. اين موضوع در ايران و تمام دنيا پاشنه آشيل است تازماني که سواد سلامت روان مردم ارتقا نيابد هر اقدامي که در نظام سلامت انجام شود، آب در هاون کوبيدن است.

وي ادامه داد: ما برخي باورهاي نادرستي درباره بيماري‌ها در عموم جامعه حتي در قشر تحصيلکرده داريم به عنوان مثال اين باور وجود دارد که بيمار اسکيزوفرني بايد ازدواج کند تا حالش خوب شود، در حالي که ازدواج براي بيماراني که استرس شديد دارند استرس‌زاست.

حاجبي با بيان اينکه حرف اول در بيماري‌هاي روانپزشکي، دارودرماني است، افزود: در بيماري‌هايي که  شدت کمتري دارند،  درمان‌هاي غير دارويي نيز استفاده مي شود.

مدير کل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت در خصوص هزينه خدمات سلامت روان در سطح پايه نيز گفت: در سطح پايه که مربوط به حوزه بهداشت است همه اقدامات رايگان انجام مي شود در اين راستا تا امروز 800 کارشناس روانشناس در مراکز جامع سلامت مشغول به کار شده‌اند که 90 درصد آنها کارشناس ارشد هستند که براي اين افراد بسته‌هاي آموزشي و 150 ساعت دوره آموزشي طراحي شده است.

وي تصريح کرد: آموزش‌هاي اکادميک در اين سطح نظام بهداشتي کفايت نمي کند. عموم مردم جامعه نياز به اموزش دارند نه روانکاوي. اين مداخلات پيشگيري اوليه است، هزينه کمتري دارد و ما نيز به اين سمت در حال حرکت هستيم.

حاجبي بر ضرورت بيمه شدن خدمات حوزه روانشناختي در بخش خصوصي نيز تاکيد کرد و ادامه داد: ويزيت روانپزشک در بخش دولتي با دفترچه محاسبه مي شود و هفت خدمت غير دارويي نيز تعرفه دولتي دارند اما لازم است که سازمان هاي بيمه گر وارد شوند و خدمات روانشناختي را در مراکز خصوصي پوشش دهند.

وي در خصوص آمار بيماري‌هاي حوزه روان در کشور نيز توضيح داد: پيمايشي که در سال 90 انجام شد، هفت سال اطلاعات قابل استناد دارد. ما در حال برنامه ريزي هستيم که اواخر سال 96 آن را تکرار کنيم. در حال حاضر شايع‌ترين اختلال، اختلال افسردگي اساسي است که نرخ شيوع آن 12.7 در جمعيت 15تا 64 سال است و درزنان بالاتر است. ميزان شيوع گروه اختلالات اضطرابي 15.6 درصد و اعتياد نيز در همين جمعيت 2.1 درصد براورد شده است.

مدير کل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت در خصوص تفاوت ميان روانشناس و روانپزشک نيز گفت: روانپزشک، پزشکي است که تخصص خود را  بعد از دوره  عمومي مي‌گذراند اما روانشناس ، علوم روانشناسي مي‌خواند و دارو تجويز نمي کند. روانشناسان باليني نيز  مي‌تواند در حوزه درمان مشارکت کند. روانپزشک و روانشناس تيمي کار مي کنند و تنها کساني مي‌توانند دارو تجويز  کنند که دوره طبابت را گذرانده باشند.


http://www.javanannews.ir/fa/News/3601/مصرف-قليان-در-30-درصد-دختران-دانشجو
بستن   چاپ