آریا جوان
محيط زيست و ضرورت مسووليت پذير بودن
شنبه 29 آبان 1395 - 1:40:24 PM
ايرنا
با توجه به افزايش جمعيت و سبک زندگي امروزي انسان ها، تمامي رفتارها در بخش هاي مختلف اعم از اقتصاد، فرهنگ و يا محيط زيست بي درنگ روي زندگي سايرين و کل جامعه تاثير مي گذارد، از اين رو مقوله مسووليت اجتماعي مورد توجه ويژه قرار گرفته است.
يکي از معضلات گريبانگير دنيا از جمله کشور ما مشکلات ناشي از وضعيت محيط زيست است که با توجه به روند رو به تخريب ابعاد مختلف محيط زيست، روز به روز بر اهميت حفاظت از آن افزوده مي شود و نقش آحاد مردم و مسووليت اجتماعي آنها در اين زمينه را پررنگ تر کرده است.
شايد بتوان گردهمايي نمايندگان 197 کشور جهان را که سال گذشته در پاريس برگزار شد، تلاشي در راستاي گوشزد کردن اين وظيفه به همديگر و اقدام براي نجات زمين ارزيابي کرد.
به گفته حسين عبيري گلپايگاني فعال محيط زيست، مشکلات و معضلات محيط زيستي زيادي که گريبانگير کشور شده و به ويژه آلودگي هوا که اين روزها تشديد شده است، اهميت و ضرورت عمل به مسووليت اجتماعي در اين زمينه را به تمامي افراد گوشزد مي کند.
عبيري يکي از دو فعال محيط زيست و از جمله افرادي است که اخيرا در آييني در پي پيشنهاد سازمان بهزيستي کشور، براي اولين بار، بابت حسن انجام مسووليت هاي اجتماعي لوح تقدير و تنديس دريافت کردند.
وي تاکيد کرد: مسووليت اجتماعي به عنوان رابطه فرد با اجتماع مي تواند در رفع مسائل و مشکلات مختلف مانند معضلات محيط زيستي بسيار تاثير گذار باشد.
عبيري توضيح داد: به عنوان مثال، اين روزها که در تهران با آلودگي هوا مواجه هستيم، يکايک افراد براي گذر از اين بحران وظيفه اي دارد که در واقع نوعي مسووليت اجتماعي است، البته در اين ميان نقش مسوولان در اجراي اين مسووليت بسيار پررنگ تر است.
اين فعال محيط زيست استفاده نکردن از خودروهاي شخصي را از جمله مسووليت هاي اجتماعي افراد ذکر کرد که لازم است به ويژه در شرايط آلودگي هوا با حساسيت بيشتري به آن عمل شود.
عبيري مناسبت هاي ملي و يا مذهبي را هم از بسترهايي دانست که سطح آگاهي و ميزان مسووليت پذيري افراد در آن نمود مي يابد.
وي توضيح داد: در مناسبت هاي ملي و مذهبي کاربرد ظروف يکبار مصرف پلاستيکي بسيار زياد مي شود، در حالي که استفاده نکردن از اين ظروف يک مسووليت اجتماعي است زيرا در غير اين صورت، پيامدهايي مانند تخريب محيط زيست و آلوده شدن منابع آبي را به همراه دارد.
به گفته عبيري، تاب و تحمل زمين ديگر به پايان رسيده است و حفظ آن براي آيندگان مي طلبد که همه افراد نسبت به رفتار خود و جامعه احساس مسووليت کنند تا مشکلات محيط زيستي تمام و يا حداقل کم شود.
اين فعال محيط زيست اظهار کرد: وظيفه اجتماعي هميشه مهم است اما در برهه هايي که مشکلات و معضلات محيط زيستي شديد مي شود، بايد جدي تر مورد توجه قرار گيرد.
وي درباره معرفي شدن خود براي دريافت لوح مسووليت اجتماعي گفت: اين لوح را به افرادي دادند که در زمينه مسائل اجتماعي فعاليت هاي اثرگذار داشتند؛ من هم بابت فعاليت هاي محيط زيستي اين لوح را دريافت کردم.
عبيري فعاليت هايي را در زمينه تبليغ براي استفاده نکردن از ظروف يکبار مصرف پلاستيکي، برگزاري روز ملي دماوند، شرکت در برنامه ها و همايش هاي مختلف محيط زيستي، برگزاري تورهاي پاکسازي جنگل ها و انجام کارهاي فرهنگي مانند آموزش در مدارس، در کارنامه محيط زيستي خود دارد.
همچنين `عبدالله اشتري نخعي` فعال محيط زيست و مدير عامل انجمن حفظ محيط کوهستان که از دريافت کنندگان لوح مسووليت اجتماعي در زمينه محيط زيست است، گفت: مهم اين است که تمامي افراد جامعه در قبال انجام وظايفي که به واسطه عضويت در يک اجتماع در مسيرشان قرار دارد، احساس مسووليت کنند.
وي افزود: احساس مسووليت اغلب افراد در حد تامين نيازهاي خانواده است و شرايط زندگي امروزي اجازه نمي دهد وارد عرصه هاي وسيعي تري شوند، زيرا ورود به اين عرصه مشکلات و صدمات خاص خودش را دارد.
اين فعال محيط زيست با بيان اين که برخي از افراد هم اساسا در قبال مسووليت هاي اجتماعي بي تفاوت هستند و به راحتي از کنار مسائل عبور مي کنند، ادامه داد: در اين ميان تعداد اندکي در مقابل وجدان اجتماعي خود عکس العمل نشان مي دهند و وارد اين وادي مي شوند.
اشتري اظهار کرد: براي انجام مسووليت هاي اجتماعي، هم مردم و هم حکومت نقش دارند، حکومت بايد زمينه حضور در اين عرصه را براي مردم و جامعه فراهم کند تا افراد با استقبال و دلگرمي به اين مقوله ورود کنند، در واقع بايد دولت و ملت دست در دست هم زمينه را هموار کنند.
وي ادامه داد: اين که مسووليت پذيري اجتماعي به سطح گسترده اي در جامعه تعميم داده شود، کار دشواري است اما دولت و مردم در کنار هم مي توانند آن را محقق کنند.
اشتري با بيان اين که اولين قدم ها در اين عرصه را احتمالا حکومت بايد بردارد، گفت: زماني که به مردم گفته مي شود زباله ها را از مبدا تفکيک کنيد، برخي افراد که مسووليت پذيري اجتماعي آنها بالا است، اين کار را انجام مي دهند اما وقتي مي بينند که نهاد متولي جمع آوري زباله به صورت تفکيک شده اقدام به جمع آوري نمي کند، قطعا بعد از مدتي دلزده مي شود بنابراين در اين ميان نقش دولت و تصميم گيران بسيار پررنگ است.
وي تاکيد کرد: بر اين اساس، دستگاه ها بايد به درستي حرکت کنند، آنگاه مي توانند انتظار عکس العمل مثبت از جامعه داشته باشند و قدر مسلم اين که مسووليت پذير بودن و فرهنگ آن بايد به يک جريان اجتماعي تبديل شود.

http://www.javanannews.ir/fa/News/3680/محيط-زيست-و-ضرورت-مسووليت-پذير-بودن
بستن   چاپ