آریا جوان
«الکل» در رأس مواد اعتياد آور است/ اختلالات روانپزشکي مهمترين عارضه مصرف الکل
دوشنبه 25 ارديبهشت 1396 - 1:26:58 PM
آريا
دکتر فيروزه جعفري، متخصص روانپزشکي، با بيان اينکه اعتياد يک اختلال روانپزشکي عودکننده است، افزود: اعتياد يک اختلال روانپزشکي است. انواع مواد اعتيادآور به دسته هاي مختلف تقسيم مي شوند که مهم ترين آن ها مواد مخدر، مواد محرک، الکل و حشيش است همچنين داروهاي خاص که از اهميت کمتري برخوردارند.

وي با بيان اينکه الکل خود يک دسته از مواد است که موجب اعتياد مي شود و به اعتياد الکل معروف است، ادامه داد: اعتياد به الکل يک اختلال روانپزشکي است. برخي از اختلالات روانپزشکي، قبل از مصرف الکل وجود دارند و برخي پس از مصرف الکل و اعتياد به الکل، ظاهر مي شوند.

اين متخصص روانپزشکي در ادامه به مهم ترين اختلالاتي که زمينه مصرف الکل را فراهم مي کنند، اشاره و بيان کرد: اختلال شخصيت ضد اجتماعي، اختلالات خلقي و اضطرابي، اختلالات خلقي و افسردگي که عمدتاً اختلالات دوقطبي هستند از مهم ترين اين اختلالاتند.

وي تصريح کرد: بعضي که به اختلال افسردگي دچارند، يکي از راه هاي مقابله با افسردگي را مصرف الکل مي دانند که اين ديدگاه و باور، غلط است. درمان به موقع افسردگي در واقع پيشگيري از مصرف الکل است .

دکتر جعفري، سيگار، حشيش و الکل را سه ماده در حوزه اعتياد به عنوان ماده دروازه اي برشمرد و بيان کرد: الکل از همه خطرناک تر است چون عوارض جسمي و روانپزشکي مصرف آن متعدد است. در سال هاي اخير، مصرف الکل از راه هاي فرهنگي از جمله شبکه هاي ماهواره اي تبليغ مي شود. البته بايد بدانيم که يکي از راه هاي اعتياد، مد و فرهنگ است .

وي با اشاره به اينکه آموزش غير مستقيم بسيار موثر است، ادامه داد:. به طور نمونه بعضي موسيقي ها وجود دارند که افراد نبايد به آن ها گوش کنند دليل آن هم واژه گان به کار رفته در ترانه هاي آنهاست. از اين رو، با اين ترفندهاي فرهنگي امکان دارد نوجوانان و جوانان به سمت الکل گرايش پيدا کنند.

اين متخصص روانپزشک در ادامه تاکيد کرد: اختلالات اضطرابي مانند ترس از چيزهاي خاص، يا ترس از جمع از جمله اختلالات روانپزشکي شايع هستند که يکي از راه هاي خود درماني آنها مصرف الکل است.

وي تصريح کرد: البته برخي از افراد، خود سرزنش گرند يعني خودشان را ملامت مي کنند و احساس گناه زيادي دارند. انقدر اين احساسات به فرد فشار مي آورد که به جاي درمان صحيح از الکل استفاده مي کند.

جعفري با بيان اينکه افراد پرشماري هستند که احساس مي کنند مصرف الکل اعتياد نمي آورد، گفت: الکل در رأس مواد اعتياد آور است؛ در اختلالات روانپزشکي از جمله اختلال خواب، جنسي، خلقي، اضطرابي، حافظه، دمانتيک، انواع اختلالات شناختي و اختلالات سايکتيک و انواع جنونها شاخص ترين اختلالات روانپزشکي ناشي از مصرف الکل است.

وي با تاکيد بر اينکه مصرف الکل موجب انواع فراموشي مي شود، گفت: الکل از فراموشي مدام و اختلالات فراموشي گذرا گرفته تا دماتيک، همه را موجب مي شود و اين فراموشي هاي گذرا مشکلات حقوقي و قضايي براي فرد ايجاد مي کنند.

اين روانپزشک با بيان اينکه برخي از زوجين فکر مي کنند که مصرف الکل در روابط آنها تاثير مثبتي مي گذارد، افزود: مصرف الکل روابط نزديک زوجين را بدتر مي کند. در آمريکا مهم ترين علت عقب ماندگي ذهني در نوزادان، مصرف الکل توسط مادر در دوران بارداري است.

وي ادامه داد: مصرف منظم الکل منجر به وابستگي فرد به الکل مي شود که اين موضوع خطرات رواني و جسمي بسياري براي مصرف کننده دارد.

جعفري با بيان اينکه علامت اختلالات روانپزشکي در افراد زير 18 سال با بزرگسالان متفاوت است، بيان کرد: اختلال بيش فعالي يا کم توجهي يعني نداشتن تمرکز يا فعاليت بيش از حد و اختلال سلوک، اختلالاتي هستند که افراد زير 18 سال را شامل مي شوند. افرادي که دچار اختلالات سلوک هستند قانون را رعايت نمي کنند از خانه فرار مي کنند، دزدي هاي کوچيک انجام مي دهند، قلدري مي کنند که اگر بچه اي اين مشکلات را دارد حتما به روانپزشک مراجعه کند.

وي با تاکيد بر اينکه درمان اختلالات روانپزشکي بسيار مشکل است و بيشتر به پيشگيري توصيه مي کنيم، ادامه داد: افراد مبتلا به اختلالات روانپزشکي براي درمان نياز به حمايت هاي اجتماعي و خانوادگي دارند تا بتوانند درمان شوند.

اين روانپزشک با اشاره به اينکه نبايد مصرف الکل براي نوجوان الگو يا عادي سازي شود، تاکيد کرد: در امر آموزش بايد به طور مستقيم به افراد آگاهي دهيم. بايد از فرصت ها استفاده کنيم و به نوجوانان از عوارض مصرف الکل بگوييم و اگر فردي مي خواهد براي اولين بار الکل مصرف کند بايد مستقيم با او برخورد کنيم و الکل را از دست فرد بگيريم و نگذاريم مصرف کند.

وي با بيان اينکه مصرف الکل، روي حافظه و قضاوت افراد تاثير مي گذارد، گفت: باورهاي غلط پزشکي زيادي درباره مصرف الکل وجود دارد مانند مصرف ترياک؛ مي گويند قند خون را پايين مي آورد که اين باور کاملاً غلطي است. الکل، مشکلات قلبي را تشديد مي کند و بوجود آورنده مشکلات قلبي و عروقي است.

جعفري در پايان به نوجوانان و خانواده ها توصيه کرد هرگز الکل و مواد مخدر مصرف نکنند و اظهارداشت: شراب هم جزو الکل ها طبقه بندي مي شود؛ اما الکلِ شديدتر از شراب نيز داريم، ولي اين بدين منظور نيست که مصرف شراب اشکالي ندارد.

http://www.javanannews.ir/fa/News/4208/«الکل»-در-رأس-مواد-اعتياد-آور-است--اختلالات-روانپزشکي-مهمترين-عارضه-مصرف-الکل
بستن   چاپ