آریا جوان

آخرين مطالب

در یک مطالعه بررسی شد

زنان باردار در مورد غربالگری‌ جنین چقدر آگاهی دارند؟ دانش

زنان باردار در مورد غربالگری‌ جنین چقدر آگاهی دارند؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - بررسی‌های یک مطالعه نشان داد که آگاهی کلی زنان باردار در مورد غربالگری پیش از تولد، سندرم داون و آمنیوسنتز زیاد نیست و دسترسی به منابع اطلاعاتی برای تصمیم‌گیری آگاهانه والدین ضرورت داد.

اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون (تریزومی 21)، سندرم ادوارد (تریزومی 18) و ... اختلالاتی هستند که به دلیل اضافه یا کم بودن تعداد کروموزوم‌ها اتفاق می‌افتد و احتمال بروز آن‌ها با بالا رفتن سن مادر، افزایش می‌یابد. سندرم داون، شیوع زیادی دارد، به همین دلیل از اواسط دهه 1960 میلادی غربالگری برای تشخیص زودهنگام و تخمین خطر بروز این اختلال با استفاده از سن مادر، استفاده شد.
غربالگری پیش از تولد، یک بخش ضروری از مراقبت‌های دوران بارداری است. در این آزمایش از طریق اندازه‌گیری برخی نشان‌گرها در خون مادر، احتمال بروز اختلالات ژنتیکی جنین مانند سندرم داون (تریزومی 21) بررسی می‌شود. با توجه به اهمیت آن، زنان باردار باید اطلاعات قابل اعتمادی در مورد این آزمایش داشته باشند. 
آزمایش غربالگری ترکیبی سه ماهه اول در هفته‌های 11 تا 13 بارداری (با حداکثر 6 روز تاخیر) انجام می‌شود. در این غربالگری، ترکیبی از آزمایشات مختلف مانند میزان هورمون β-HCG (گنادوتروپین جفتی انسانی) و پروتئین پلاسما مرتبط با بارداری (PAPP-A)، اندازه‌گیری مایع زیر پوست پشت گردن جنین (شفافیت نوکال یا NT)، انجام می‌شود و همچنین بر اساس سن مادر، احتمال بروز ناهنجاری‌ها ارزیابی می‌شود.
به طور کلی حدود پنج درصد از زنانی که غربالگری انجام می‌دهند، به عنوان ریسک بالا مشخص می‌شوند. این آزمایش بین 82 تا 87 درصد از جنین‌های مبتلا به سندرم داون را تشخیص می‌دهد و در کل غربالگری، احتمال خطر بروز ناهنجاری را مشخص می‌کند و برای تایید وجود یا عدم ناهنجاری، نیاز به آزمایش‌های تهاجمی بعدی است.
تشخیص زودهنگام ناهنجاری‌ها باعث اطمینان خاطر والدین مضطرب می‌شود و داشتن اطلاعات به آن‌ها اجازه می‌دهد تا در مورد آزمایشات تهاجمی بعدی آگاهانه تصمیم بگیرند. آمنیوسنتز (آزمایش مایع آمنیوتیک)، CVS (نمونه‌گیری از پرزهای جفتی جنین) و آزمایش cell-free نمونه‌هایی از آزمایش‌های تهاجمی برای تشخیص ناهنجاری‌ها هستند.
با توجه به اهمیت نتایج این آزمایش‌ها، ضروری است که زنان باردار در مراحل اولیه بارداری، در مورد مزایا، خطرات و عوارض جانبی آزمایش‌های غربالگری مختلف دانش کافی داشته باشند، تا آگاهانه‌تر تصمیم بگیرند.
مطالعات قبلی نشان داده که غربالگری پیش از تولد با سطح دانش و نگرش زنان باردار مرتبط است و دانش کافی می‌تواند باعث یک تصمیم‌گیری آگاهانه شود. همچنین بررسی‌ها حاکی از این است که پیشینه‌های قومی در تصمیم برای انجام غربالگری مؤثر است و احتمالاً سطح تحصیلات در این تصمیم‌گیری‌ها مؤثر است. به علاوه آموزش توسط ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، می‌تواند در افزایش آگاهی زنان در مورد غربالگری‌های پیش از تولد، مؤثر باشد.
در 17 آبان‌ماه سال 1390، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران دستورالعملی صادر کرد که بر اساس آن، ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، ملزم شدند تا غربالگری پیش از تولد را به همه زنان باردار برای تعیین ناهنجاری‌های احتمالی جنین شامل ناهنجاری‌های کروموزومی و نقص لوله عصبی، پیشنهاد کنند. این برنامه آزمایش‌های ترکیبی سونوگرافی، آزمایش خون مادر و همچنین آزمایش‌های تهاجمی‌تر را پوشش می‌دهد. همچنین آزمایش cell-free نیز بر اساس نیاز ارائه می‌شود.
در مورد میزان دانش و آگاهی زنان باردار ایرانی در خصوص غربالگری پیش از تولد، مطالعات محدودی انجام شده است. بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه دانش زنان باردار ایرانی در مورد غربالگری پیش از تولد، سندرم داون و آمنیوسنتز مورد بررسی قرار گرفت و همچنین عواملی که در کسب این اطلاعات تاثیرگذار هستند نیز ارزیابی شدند.
این مطالعه از فروردین سال 1392 تا تیرماه 1393 در بیمارستان آموزشی مصطفی خمینی تهران انجام شد و 471 زن باردار مورد بررسی قرار گرفتند.
بررسی شرکت‌کنندگان این مطالعه نشان داد که میانگین سن این زنان حدود 29 سال (بین 19 تا 43 سال) بود. اکثر شرکت‌کنندگان 415 نفر (بیش از 88 درصد) و همسرانشان 398 نفر (نزدیک به 85 درصد) دارای تحصیلات دبیرستانی یا دانشگاهی بودند. حدود 65 درصد از شرکت‌کنندگان اطلاعات خود در مورد غربالگری پیش از تولد، سندرم داون و آمنیوسنتز را از متخصصان مراقبت‌های بهداشتی به دست می‌آوردند.
نتایج به دست آمده در خصوص میزان آگاهی این زنان باردار نشان داد که حدود 45 درصد از شرکت‌کننده‌ها معتقد بودند که غربالگری پیش از تولد به طور کامل سلامت جنین را تایید می‌کند و تنها حدود 25 درصد از افراد معتقد بودند که این آزمایش‌ها نشان‌دهنده ناهنجاری‌های جنینی است.
همچنین اکثر شرکت‌کنندگان (بیش از 74 درصد) از خطرات سقط جنین آگاه نبودند و نزدیک به 26 درصد از شرکت کنندگان اطلاع‌داشتند که آمنیوسنتز می‌تواند باعث سقط جنین شود.
به طور کل میانگین نمره‌ آگاهی کلی شرکت‌کنندگان حدود 9.93 بود. به علاوه میانگین نمره آگاهی آنان در مورد غربالگری پیش از تولد حدود 5.26، در خصوص سندرم داون حدود 3.25 و در مورد آمنیوسنتز حدود 1.41 بود.
مادران مسن‌تری که سن حاملگی حدود 12 تا 25 هفته داشتند، از آگاهی بیشتری برخوردار بودند. آن دسته از زنانی که خود یا همسرانشان دارای تحصیلات دانشگاهی بودند، نسبت به زنان دارای تحصیلات ابتدایی از آگاهی بهتری برخوردار بودند. زنان بارداری که دارای فرزند قبلی با ناهنجاری یا بروز ناهنجاری تولد در خانواده بودند، اطلاعات بیشتری داشتند. به علاوه مشخص شد هنگامی که متخصصان مراقبت‌های بهداشتی منبع اطلاعات مادران باردار بودند، اطلاعات مادران بیشتر بود.
به گفته پژوهشگران این مطالعه، «در این بررسی میانگین نمره آگاهی در خصوص غربالگری پیش از تولد، بالاتر از میزان آگاهی در مورد سندرم داون و آمنیوسنتز بود و این یافته می‌تواند در درجه اول با این واقعیت مرتبط باشد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران دستورالعملی برای ترویج این آزمایش‌ها صادر کرده است.»
بررسی‌های این مطالعه نشان داد که تعداد زیادی از شرکت‌کنندگان معتقد بودند که تمام ناهنجاری‌های مادرزادی را می‌توان با غربالگری پیش از تولد تشخیص داد. علاوه بر این، آن‌ها احساس می‌کردند که زمانی که نتایج آزمایش‌های غربالگری سه ماهه اول و دوم منفی باشد، نوزادانشان مطمئناً دچار سندرم داوم نخواهند شد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/805980/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لحظه هولناک تصادف 2 بالگرد نظامی در مالزی

نجار طبیعت اینجوری درخت رو قطع می‌کند

مسابقه بین چهارپایان!

بازی‌ توله خرس قهوه‌ای با دوربین تله‌ای در ارتفاعات رامسر

رخ نمایی پلنگ ایرانی با غرش‌های بلند در صخره‌های دماوند

وقتی برای اولین بار پشت ماشین سنگین میشنی

در قدیم مامان ها اینقدر صبور نبودن!

تا به حال ساعت مچی آفتابی دیده اید؟

افعی تهران دقیقا چندتا قتل انجام داده؟

هیچ جنگی برنده نداره

راکیتیچ به مودریچ: به اینجا بیا!

پیشنهاد تمدید به ستاره رئال مادرید در ال‌کلاسیکو

جشن بی‌لباس‌ها در لباس خیبر!

جریمه 100 میلیونی برای سرمربی آلومینیوم

برتری رئال مادرید مقابل بارسلونا با گل های زیدان و مک منمن

حاشیه های فوتبال جهان

شهرهای میزبان جام جهانی 2024 فوتسال معرفی شدند

حمله اسنوکر باز انگلیسی به حسین وفایی

پیگیری جلسات کمیته فنی برای انتخاب سرمربی تیم ملی بسکتبال

پیروزی دنور برابر لیکرز در دومین مسابقه پلی‌آف بسکتبال

یک بازیکن دیگر از تیم ملی والیبال انصراف داد

سندروم «مسئله با پدر» در کمین دختران

کارگران به دیدار رهبر انقلاب می‌روند ‌

سرلشکر باقری: همه سناریوها را در سطح عملیاتی دقیقا بررسی می‌کنیم

زیباکلام: هزینه‌ای که اسرائیل برای رهگیری موشک‌های ایران داد خیلی بیشتر از هزینه‌ای بود که ایران متحمل شد

نشست سخنگوی دولت؛ از واردات خودرو تا افزایش تعطیلات

انتصاب مدیرکل توسعه منابع انسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران

صبح زیبا با نمایی از کوه رینیر در آمریکا

گوناگون/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

عجیب ترین پدیده های طبیعی در کره زمین

تلاش های فیلِ مادر برای نجات دادن فرزندش از دریاچه

کنجی ژیراک ستاره موسیقی پاپ فرانسه بر اثر تیراندازی به شدت مجروح شد

چی در ذهن آرمان میگذره

انتصاب جدید در سازمان صدا و سیما

انتقادها به «گناه فرشته» و ماجرای سخنان جنجالی یک مدیر!

اعزام همزمان یزدانی و قاسم‌پور به مسابقات رنکینگ جهانی

اینزاگی: این داستان قهرمانان زیادی داشت

گرجستان به دنبال میزبانی فینال لیگ قهرمانان اروپا 2028

اولین گام برای ارزان ‌شدن تنیس برداشته شد

لجبازی میلان با اینتر؛ جشن قهرمانی ممنوع!

معافیت 2 قهرمان نامدار روسیه از شرکت در مسابقه انتخابی

قهرمانی در جام جهانی ستاره جنجالی را نابود کرد

انتقاد شدید اولین مربی میراسماعیلی از شرایط فدراسیون جودو

صعود جهانی نوشاد عالمیان بعد از شکست در جام‌جهانی تنیس روی میز

حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

مهر تایید مجوز حرفه ای روی تسویه مالی پرسپولیس

افزایش احتمال افسردگی در میان سالی با ساعات‌کار طولانی در جوانی

رازها را این‌طرف و آن‌طرف پخش می‌کنم!

سپهبد مقتدر

رئیس سازمان انرژی اتمی: تعداد نیروگاه‌های اتمی افزایش می‌یا‌بد