آریا جوان

آخرين مطالب

بزرگ‌ترین پستاندار گوشتخوار آفریقا از خرس‌ قطبی هم بزرگ‌تر بود فناوری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - هنگامی که دیرینه‌شناسان استخوان‌های بزرگ‌ترین گوشتخوار آفریقا را در اوایل دهه‌ی 1980 از دلِ زمین بیرون کشیدند، نمی‌دانستند چه کشف جالب‌توجهی انجام داده‌اند.

فسیل‌های یک گوشتخوار مرموز برای تقریبا 4 دهه در یکی از کشوهای موزه ملی نایروبی در کنیا دست‌نخورده باقی مانده بودند. تا اینکه تجزیه و تحلیل‌های اخیر نشان دادند که این فسیل‌ها درواقع متعلق به یک پستاندار گوشتخوار غول‌پیکر بودند. این‌گونه‌ی جدید «سیمباکوبوا کوتوکا اَفریکا (Simbakubwa kutokaafrika)» نام‌گذاری شده که در زبان سواحلی به‌معنای «شیر بزرگِ آفریقا» است. این شکارچی قدرتمند حدود 22 میلیون سال قبل در آفریقا زندگی می‌زیست و نقشی شبیه به شیرهای کنونی در اکوسیستم منطقه ایفا می‌کرد. دندان‌های آسیای این گوشتخوار بزرگ 6 سانتی‌متر و دندان‌های نیش آن‌ هم 10 سانتی‌متر اندازه دارند. پژوهشگران بر این باورند که این جاندار عظیم‌الجثه 1٫2 متر بلندی قامت، 1500 کیلوگرم وزن داشت و از نوک پوزه تا دم آن نیز 2٫4 متر بود که به این ترتیب جثه‌اش حتی از یک خرس قطبی نیز بزرگ‌تر بود. با تمام این اوصاف، شیر بزرگِ آفریقا، درواقع بزرگ‌ترین پستاندار گوشتخواری محسوب می‌شود که تاکنون شواهدی از آن کشف شده است.
مقایسه جثه سیمباکوبوا کوتوکا اَفریکا با یک انسان: این جاندار عظیم‌الجثه 1٫2 متر بلندی قامت، 1500 کیلوگرم وزن داشته و درازای بدنش نیز به 2٫4 متر می‌رسید بااین‌حال، این جانور عظیم‌الجثه و نیرومند، همچون شیر از خانواده گربه‌سانان نبود. بلکه قدیمی‌ترین عضو شناخته‌شده از تیره‌ی منقرض‌شده‌ای به‌نام «کفتاردندانان (Hyaenodontidae)» به‌حساب می‌آید، این نام‌گذاری هم به‌دلیل شباهت دندان‌های این جانداران به کفتار بوده است وگرنه آن‌ها اصلا هیچ ارتباطی به کفتارها نداشتند. این کشف به دیرینه‌شناسان کمک می‌کند تا درک بهتری از نحوه‌ی تکامل این گروه گوشتخواران عظیم‌الجثه که در نزدیکی بالای زنجیره غذایی در اکوسیستم‌های آفریقا قرار داشتند، به دست آورند. این فسیل همین‌طور می‌تواند به دانشمندان کمک کند که دلیل انقراض این شکارچیان فوق‌العاده قدرتمند را دریابند. جَک تسِنگ، زیست‌شناس تکاملی و دیرینه-مهره‌شناسی از دانشگاه ایالتی نیویورک در بافلو که در این پژوهش حضور نداشت، می‌گوید پیدا کردن این فسیل می‌تواند فرصت خوبی برای دانشمندان باشد که دانش خود را از این شکارچیان کمتر شناخته‌شده افزایش دهند. پیش از اینکه اجداد «گوشت‌خوارسانان (Carnivora)» ا مروزی مانند شیر، کفتار، گرگ‌ و.. تکامل پیدا کنند، دنیای وحش تحت سلطه این کفتاردندانان بود. اما داستان این کشف جالب‌توجه: در سال 2013، متیو بورتس، دیرینه‌شناس از دانشگاه دوک در شهر دورهام، ایالت کارولینای شمالی در حال انجام تحقیقات لازم برای پایان‌نامه خود روی کفتاردندانان در موزه ملی نایروبی بود. او از مدیر موزه درخواست کرد که نگاهی به نمونه‌های این موزه بیاندازد. بورتس در جستجوهای خود به کشویی حاوی فسیل‌های غیرعادی برخورد که متعلق به مجموعه کفتارها بودند. این فسیل‌ها بین سال‌های 1978 تا 1980 در منطقه‌ای در غرب کنیا کشف شده بودند. بورتس تصمیم گرفت که در این مورد با نانسی استیونس، دیرینه‌شناس دانشگاه اوهایو صحبت کند که قبلا در تانزانیا فسیل قدیمی‌تری از کفتاردندانان کشف کرده بود. شیر بزرگِ آفریقا، بزرگ‌ترین پستاندار گوشتخوار کشف‌شده تاکنون است
استیونس به بورتس گفت او هم زمانی‌که در نایروبی کار می‌کرد، به همین کشو برخورد کرده و با مشاهده‌ی محتوایش متعجب شده بود. استیونس بعدها از بورتس خواست که به‌عنوان پژوهشگر پسادکتری به آزمایشگاهش بپیوندد و سرانجام هر دو بار دیگر در سال 2017 به موزه ملی نایروبی بازگشتند و شروع به تجزیه و تحلیل نمونه‌های این گوشتخوار باستانی کردند. این نمونه‌ها شامل بخش زیادی از فک و نیز بخش‌هایی از اسکلت، جمجمه و دندان‌های این جانور عظیم‌الجثه باستانی بود. پژوهشگران می‌گویند دندان‌های سیمباکوبوا تقریبا دست‌نخورده باقی مانده‌اند که به آن‌ها کمک می‌کند رابطه این شکارچیان باستانی را با سایر گوشتخواران غول‌پیکر هم خانواده‌اش مشخص کنند. اعضای راسته‌ی گوشت‌خوارسانان اغلب دارای دندان‌های نیشی هستند که به این شکارچیان کمک می‌کند، شکار خود را نگه دارند، اما دندان‌های آسیا نیز اهمیت خاص خود را دارند. بورتس می‌گوید تمام گوشتخواران امروزی از جمله گربه‌، سگ‌، راکون‌، گرگ‌ و خرس یک جفت از این دندان‌های نیش دارند که وظیفه‌ی بُریدن گوشت را بر عهده دارد. اما کفتاردندانان سه جفت از این دندان‌ها داشتند.
جمجمه یک شیر امروزی از کنیا (بالای تصویر) درکنار فک چپ سیمباکوبوا که حدود 22 میلیون سال در همین سرزمین می‌زیست درواقع، این شکارچیان درنده‌ دندان‌های نیش زیادی داشتند. این دندان‌ها به دانشمندان کمک می‌کند که تصویر کاملی از این‌گونه‌ی منقرض‌شده ترسیم کنند. بورتس می‌گوید، بدون داشتن دندان‌های مناسب، مانند این است که قطعه‌هایی از گوشه‌های مختلف پازل داشته باشیم، اما قطعه‌ای از وسط (پازل) نداشته باشیم که گوشه‌ها را به هم وصل کنیم. با اطلاعاتی که از دندان، جمجمه و اسکلت سیمباکوبوا داریم می‌توانیم پازل زندگی این جانور باستانی را تکمیل کنیم. بااین‌حال، پژوهشگران می‌گویند هنوز هم باید اطلاعات بیشتری در مورد این گوشتخواران غول‌پیکر پیدا کنند تا بتوانند دلیل انقراض آن‌ها را مشخص کنند. آفریقا 20 میلیون سال قبل به اوراسیا نزدیک‌تر بوده است، جانوران در قاره‌های مختلف شروع به ترکیب و تبادل اقلیمی با همدیگر کردند که موجب ظهور جانوران زیادی شد. در همین حال، قاره‌ها جابه‌جا ‌شدند، «کافت شرق آفریقا» شکل گرفت و جریان‌های اقیانوسی نیز تغییر ‌کردند. بورتس گفت که همه اینها قطعات جذابی از آزمایش‌های طبیعی هستند که نحوه‌ی سازگاری گروه‌های مختلف جانوری را نشان می‌دهد. اما سیمباکوبوا با وجود بزرگ‌تر بودن و تغییر نتوانست زنده بماند و حتی بستگانش نیز در پایان دوره‌ی میوسن (تقریبا 5 میلیون سال قبل) منقرض شدند، اما چرا؟ مقاله‌های مرتبط:
بشر مسیر تکامل جانوران را به‌کلی تغییر داده است حیوانات و گیاهانی که تا ابد زنده هستند
بورتس می‌گوید این حیوان ساخته نشده بود که شکست بخورد. و برای مدت طولانی بعد از تکامل کفتاردندانان در آفریقا و پراکنده شدن در آسیا و اروپا زنده باقی ماند. اما به نظر می‌رسد که این «تنهاگوشت‌خواران (Hypercarnivore)» ، جانورانی که بیش از 70 درصد کالری مصرفی خود را از گوشت می‌گیرند، با تغییرات ‌زیست‌محیطی کاملا منقرض شدند. تنها گوشتخواران امروزی، مانند شیر، کفتار، ببر و گرگ در معرض خطرترین پستانداران هستند و یکی از دلایل هم این است که جانوران یادشده نسبت به اختلالات زیست‌محیطی بسیار حساس‌اند. از آنجایی که جمعیت تنها گوشتخواران در مقایسه با سایر موجودات نسبتا کم است، وقتی که زنجیره غذایی بی‌ثبات شود، تأثیر بیش‌تری می‌پذیرند. بورتس می‌گوید چنین وضعیتی احتمالا سیمباکوبوا را روی لبه‌ی تیغ قرار داده بود. وضعیت به‌سرعت تغییر کرد، جمعیت گونه‌های شکار نیز نتوانستند با‌سرعت کافی دوباره به شرایط سابق بازگردند و درنهایت موجب شدند که سیمباکوبوا منقرض شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/121218/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماشین لباسشویی جدید شیائومی از یک گوشی پایین‌رده هم ارزان‌تر است!

وعده وزیر ارتباطات؛ افزایش تعداد سایتهای 5G

آیفون 17 اسلیم؛ شروعی برای خداحافظی با مدل‌های ارزان‌تر آیفون؟!

ملودی ساعت تبریز را از داخل ساختمان ببینید و گوش بدید

خون دل علمای شیعه

قطاری لوکس در میان کوه‌های راکی زیبای کانادا

خبرنگار پیشکسوت صداوسیما درگذشت

مجری پرحاشیه از صداوسیما کنار گذاشته شد!

استخدام پنج عضو یک خانواده در صداوسیما!

کلید صعود رئال در پنالتی مقابل بایرن کیست؟

عبداللهی: خطیر عملکرد خوبی داشت

مذاکره رسمی بارسا با هافبک محبوب ژاوی

ژابی: فردا رم یک گل بزند، شاید ورق برگردد

دومین پیش‌بینی درست میثاقی درباره استقلال!

هاشمی: سازمان لیگ باید در بخش‌ فرهنگی و داوری دقت داشته باشد

پرفروش‌ترین لباس‌های فصل جاری NBA

توخل اعتیاد عجیب هری کین را فاش کرد

شرفی: فوتبالیست‌های ما فقط خالکوبی زدن را از خارجی‌ها یاد گرفتند

ساوت‌گیت جانشین تن‌هاخ می‌شود؟

از چند سالگی به کودک پول تو جیبی بدیم؟!

پورمحمدی: گفتند شما بخورید و بخوابید، لیست شانا رأی می‌آورد

رئیسی، وجدان‌های بیدار بشری را به یاری ملت مظلوم غزه فراخواند

انتقاد آیت‌الله جوادی آملی از مشکلات اقتصادی: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: وزارت اقتصاد، صحبت‌های دَرِ گوشی را شفاف کرد

تیک‌تاک از دولت آمریکا به‌دلیل تصویب قانون ممنوعیت یا فروش، شکایت کرد

برچسب لوگوی اپل از جعبه آیپدهای جدید حذف می‌شود

لازمه هر شغلی “هنر“ است

حتی تماشای این هیجان ترسناکه

گوگوش از فیلم 4 ازدواجش رونمایی کرد/ پنجمین ازدواج با جوانترین داماد/ ویدئو

وزیر ارشاد در پاسخ به خبرنگار آخرین خبر: نویسنده ممنوع القلم نداریم

این سیلی پیمان معادی مثل سیلی ترانه علیدوستی بود!

تتلو خان عاقبت به خیر بشی ولی ما حوصله‌ شما رو نداریم!

پایان درخشش عالمیان در گرند اسمش عربستان با جایزه 17 هزار دلاری

شبیه سازی بازی پاری سن ژرمن 0-1 دورتموند با عروسک لگو

خالکوبی‌های مخفی‌ که بازیکنان از افشای آن‌ها خودداری می‌کنند!

برگزاری اردوی کشتی آزاد با المپیکی‌ها

اهدای انگشتر رهبر انقلاب به وحید شمسایی

آقایی‌پور: ناخودآگاهانه بلند شدم و به سپاهان گل زدم

پیش‌بینی غم‌انگیز راسل از آینده مرسدس

برگزاری اردوی شاگردان کاوه در مازندران فقط با 6 کشتی‌گیر

داوری که پس از بازی پاریس – دورتموند زد زیر گریه

این عاقبت بی‌احترامی انریکه به دورتموند بود

دیدار ملی پوشان فوتسال با مقام معظم رهبری

مجتبی شکوری: همدلی بهترین راه کمک به دیگران

9 ویژگی کارآفرینانه برای پیشرفت شغلی

دبیر امناء: نه پاسوز می‌شویم، نه پادو

فرمانده نهاجا: همه در نیروی هوایی پای کار عملیات وعده صادق بودند

اعتماد: هزینه تشریفات شروع مجلس دوازدهم؛ 200 میلیارد تومان!

واکنش یک نماینده به حواشی همایش پرسروصدا: توقع داشتند نمایندگان به مسافرخانه‌ای در راه آهن بروند؟

انتقاد نامزد شورای ائتلاف از چرخش برخی نماینده‌ها در آستانه انتخابات