آریا جوان

آخرين مطالب

دانشمندان سیگنال‌های مغز را به گفتار تبدیل کردند فناوری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - پژوهشگران موفق به تولید یک صدای پروتزی شدند که بدون نیاز به حرکات عضلات آن‌چه مغز قصد گفتن آن را دارد، به صدایی قابل درک تبدیل می‌کند.

ژان دومینیک بوبی در خاطرات خود در کتاب پیله و پروانه (لباس غواصی و پروانه) نوشت: من در سر خود، ده‌ها بار یک جمله را پس‌و‌پیش می‌کنم، یک واژه را حذف می‌کنم، یک صفت به آن اضافه می‌کنم و متن خویش را با قلبم پاراگراف به پاراگراف می‌خوانم. بوبی که روزنامه‌نگار و سردبیر بود، در این کتاب زندگی خود را قبل و بعد از یک سکته‌ی فلج‌کننده که موجب شد حرکات عضلات او متوقف شوند، به‌خاطر می‌آورد. او حرف به حرف کتابش را تنها با استفاده از حرکات پلک یکی از چشمانش به رشته‌ی تحریر درآورد. هزاران نفر از مردم به‌خاطر آسیب ناشی از تصادف یا درگیری، سکته یا بیماری‌های نورودژنراتیوی مانند ALS که توانایی صحبت کردن فرد را می‌گیرد، دچار این وضعیت شده و این نوع رنج‌آور ارتباط را تجربه می‌کنند. به‌تازگی دانشمندان از توسعه‌ی یک صدای پروتزی مجازی خبر داده‌اند؛ سیستمی که منظورهای صوتی مغز را درک می‌کند و آن‌ها را بدون نیاز به هیچ‌گونه حرکت عضلانی، به قابل درک‌ترین گفتار تبدیل می‌کند. استیون هاوکینگ ، فیزیکدان و نویسنده‌ی معروف نیز از حرکات ماهیچه‌های گونه‌اش برای تایپ کردن کاراکترهای صفحه کلید استفاده می‌کرد و کامپیوتری که دانشمندان مختص او طراحی کرده بودند، این علایم را به گفتار تبدیل می‌کرد. دکتر آنتونی ریتاچیو دانشمند علوم اعصاب در کلینیک مایو که عضوی از این گروه پژوهشی نبوده است، می‌گوید: این موفقتی بزرگ است و ما را به‌سمت سطح جدیدی از بازیابی گفتار به‌وسیله‌ی رمزگشایی از سیگنال‌های مغز می‌برد. البته پژوهشگران دستیارهای گفتاری مجازی دیگری نیز توسعه داده‌اند. سیستم‌هایی که با رمزگشایی از سیگنال‌های مغز مسئول تشخیص حرف و کلمات کار می‌کنند اما آن رویکردها سرعت و پویایی گفتار طبیعی را ندارد. سیستم جدید که به‌تازگی در مجله‌ی Nature تشریح شده است، دستورهای حرکتی مغز را با راهنمایی حرکات صوتی در جریان گفتار (ضربه زدن با زبان یا باریک کردن لب‌ها) رمزگشایی می‌کند و جملات قابل‌فهمی را ایجاد می‌کند که شبیه صدای طبیعی فرد است. کارشناسان گفته‌اند که کار جدید یک اثبات اصل است؛ پیش نمایشی از آنچه شاید پس از انجام آزمایش‌ها و اصلاحات آینده امکان‌پذیر شود. این سیستم روی افرادی که به‌طور طبیعی صحبت می‌کنند، آزمایش شده است و هنوز در افرادی که دچار اختلالات عصبی یا آسیب‌هایی مانند سکته هستند و ممکن است در آن‌ها رمزگشایی دشوار یا غیرممکن باشد، مورد آزمایش قرار نگرفته است.
برای آزمایش جدید، دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در سان‌فرانسیسکو و برکلی، 5 نفر را که در بیمارستان برای جراحی صرع تحت ارزیابی بودند، به کار گرفتند. در بسیاری از افراد مبتلا به صرع، داروها چندان اثری ندارند و آن‌ها مجبورند جراحی مغز انجام دهند. قبل از عمل، پزشکان ابتدا باید منطقه‌ای از مغز را که تشنج‌ها از آنجا آغاز می‌شوند، تعیین کنند. این کار با استفاده از الکترودهایی که داخل یا روی سطح مغز قرار داده می‌شود و بررسی جریان‌های الکتریکی موجود در آن قسمت از مغز انجام می‌شود. پیدا کردن این نقطه ممکن است هفته‌ها زمان ببرد. حتی ممکن است به‌مدت چندین روز الکترودها درون یا نزدیک مناطقی از مغز که در سیگنال‌دهی حرکت و شنوایی نقش دارند، قرار داده شود. بیماران اغلب اجازه می‌دهند هم‌زمان آزمایش‌های دیگری نیز روی آن‌ها انجام شود. 5 نفر از این افراد موافقت کردند که ژنراتورهای صدای مجازی را آزمایش کنند. روی سطح مغز هرکدام از آن‌ها یک یا دو آرایه‌ی الکترودی قرار داده شد: بالشتکی اندازه‌ی یک مهر که حاوی صدها الکترود کوچک بود. همان‌طور که هر شرکت‌کننده صدها جمله را می‌خواند، این الکترودها الگوهای برانگیختگی نورون‌ها را در قشر حرکتی مغز آن‌ها ثبت می‌کردند. پژوهشگران آن الگوها را با حرکات ظریف لب‌ها، زبان، حنجره و فک بیمار که طی خوانش طبیعی اتفاق می‌افتاد، ارتباط دادند و سپس این حرکات را به گفتار ترجمه کردند. مقاله‌های مرتبط:
مغز چگونه به رمزگشایی از گفتار می‌پردازد مهندسان سیگنال‌های مغز را به‌صورت مستقیم به گفتار تبدیل کردند مغز چگونه با صحبت کردن با خود آموزش می‌بیند
در ادامه‌ی آزمایش، از افرادی که زبان مادریشان انگلیسی بود، خواسته شد به جملات گوش دهند و میزان روان بودن صداهای مجازی را مشخص کنند. نتایج مطالعه نشان می‌داد که تا 70 درصد از گفتاری که توسط سیستم مجازی تولید می‌شد، قابل درک بود. دکتر ادوارد چانگ یکی از نویسندگان مقاله می‌گوید: ما نشان دادیم به‌وسیله‌ی رمزگشایی از فعالیت مغزی مرتبط با تولید گفتار، می‌توانیم گفتاری را شبیه‌سازی کنیم که دقیق‌تر و طبیعی‌تر از گفتار سنتز شده براساس استخراج نمایش‌های صوتی حاصل از مغز باشد. سیستم‌های ارتباطی مبتنی بر ایمپلنت که در گذشته توسعه یافته است، در هر دقیقه حدود 8 کلمه تولید می‌کرد. برنامه‌ی جدید حدود 150 کلمه در دقیقه ایجاد می‌کند یعنی سرعت گفتار طبیعی را دارد. پژوهشگران همچنین دریافتند که یک سیستم صوتی سنتز شده براساس فعالیت مغزی یک فرد می‌تواند توسط افراد دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد و تطابق پیدا کند. پژوهشگران قصد دارند که برای آزمایش بیشتر این سیستم، آزمایش‌های بالینی انجام دهند. شاید بزرگ‌ترین چالش بالینی، پیدا کردن بیماران مناسب باشد: سکته‌هایی که موجب ناتوانی تکلم فرد می‌شوند، اغلب به مناطقی از مغز که در تولید گفتار نقش دارند، آسیب وارد یا آن‌ها را پاک می‌کند. بااین‌حال، فناوری رابط بین مغز و ماشین در حال پیشرفت است و گروه‌های مختلفی از پژوهشگران در سرتاسر جهان در حال انجام اصلاحاتی روی آن هستند و ممکن است روزی برای آسیب‌های گفتاری خاص قابل استفاده باشند. پژوهشگران امیدوارند که با پیشرفت ‌های مداوم، سرانجام افراد دچار اختلالات گفتاری توانایی سخن گفتن آزادانه را پیدا کنند و با جهان اطراف خود مجددا ارتباط برقرار کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/121618/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

برخی از بناهای تاریخی در گذشته چگونه به نظر می رسیدند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

مبارزه مرد آمریکایی با تمساح!

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

خانه مورد علاقه سرخپوشان/ عکس

فال روزانه جمعه 7 اردیبهشت 1403

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

این کار را با مدیرتان نکنید!

هشدار بارسا به ژاوی؛ رفتارت را درست کن

توخل در فکر شانس برتری بایرن مقابل رئال به روایت انیمیشن

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

سبکی خاص از لباس پوشیدن که دوباره مد شده است

اصولی ترین نکات در نگهداری از کیف‌های چرمی گران قیمت

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

اشتباهات کوچک اکثر ما زنان در آشپزخانه

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس