آریا جوان

آخرين مطالب

تضاد ژنومی؛ علت شکست بسیاری از پیوندهای کلیه فناوری

تضاد ژنومی؛ علت شکست بسیاری از پیوندهای کلیه
  بزرگنمايي:

آریا جوان - نتایج پژوهشی جدید نشان می‌دهد علاوه‌بر ناسازگاری آنتی‌ژنی میان اهداکننده و فرد گیرنده‌ی عضو، بخش‌هایی از ژنوم نیز در مسئله رد پیوند دخیل هستند.

در زمان‌هایی، به‌نظر می‌رسد میزان تطابق اهداکننده و دریافت‌کننده بالا است، بااین‌حال باز هم بسیاری از پیوندهای کلیه با شکست رو‌به‌رو می‌شوند. مطالعه‌ی جدید پژوهشگران دانشگاه کلمبیا علت این موضوع را یافته است. براساس نتایج این مطالعه، یک تضاد ژنومی منجر به چنین اتفاقی می‌شود. این تضاد ژنومی یک ناسازگاری ژنتیکی بین اهداکننده‌ی کلیه و گیرنده است که موجب می‌شود سیستم ایمنی فرد دریافت‌کننده دربرابر پروتئین اهداشده به مقابله برخیزد. نتایج این پژوهش که به‌تازگی در مجله‌ی New England Journal of Medicine منتشر شده است، می‌تواند منجر به سازگاری دقیق‌تر بین اهداکننده و گیرنده شود و از میزان شکست عمل‌های پیوند کلیه بکاهد. به‌نظر می‌رسد درمورد پیوند قلب، کبد و ریه نیز چنین تضاد ژنومی وجود داشته باشد. موفقیت پبوند اعضا تا حد زیادی بستگی به تضمین وجود سازگاری ژنتیکی بین گیرنده و اهداکننده دارد. این کار با حداکثر تطابق ممکن آنتی‌ژن‌های لکوسیت انسانی بین اهداکننده و گیرنده انجام می‌شود که پروتئین‌هایی موجود در سطح سلول هستند که به سیستم ایمنی در شناسایی عوامل خارجی کمک می‌کنند. به‌گفته‌ی پژوهشگران، عدم تطابق ازنظر این آنتی‌ژن‌ها می‌تواند علت حدود دو سوم از پیوندهایی باشد که به دلایل ایمونولوژیکی شکست می‌خورند. سایر شکست‌ها احتمالا ناشی از آنتی‌ژن‌های ناسازگاری بافتی کوچک است. البته، هویت بیشتر این آنتی‌ژن‌ها و اینکه چگونه موجب رد پیوند می‌شوند، تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده است. مقاله‌های مرتبط:
آموزش سیستم ایمنی بدن برای پذیرش عضو پیوندی دیالیز تنها راه زنده ماندن سالمندان مبتلا به بیماری کلیوی است؟ اولین پیوند موفق کلیه بین دو بیماری مبتلا به HIV انجام شد
فرض پژوهشگران این بود که فردی که ژنومش حاوی یک ژن کلیوی است و بخشی از توالی آن حذف شده، احتمالا دربرابر عضو اهداشده از سوی فردی که این توالی را به‌صورت کامل دارد، حساس‌تر است. در این وضعیت، فرد گیرنده در معرض پروتئینی قرار می‌گیرد که سیستم ایمنی او، به‌عنوان یک عامل خارجی شناسایی می‌کند. پژوهشگران برای آزمون این فرضیه، تعداد 705 گیرنده‌ی کلیه را ازنظر وجود حذف‌هایی در 50 ژن کلیه که همه در ژنوم فرد اهداکننده به‌طور کامل حضور داشتند، مورد بررسی قرار دادند. در ادامه، حذف‌های مرتبط با رد پیوند در 2004 جفت اهداکننده-گیرنده‌ی دیگر تأیید شد. نتایج این مطالعه نشان می‌داد که گیرنده‌های کلیه با دو نسخه از حذف در نزدیکی ژنی که LIMS1 نامیده می‌شود، درصورتی که اهداکننده‌ی کلیه حداقل یک نسخه از آن توالی را به‌صورت کامل داشت، در معرض خطر بالاتر رد پیوند قرار داشتند. خطر رد پیوند درمیان جفت اهداکننگان-گیرندگانی که این تضاد ژنومی را داشتند، درمقایسه‌با افرادی که دارای این ناسازگاری نبودند، به میزان 63 درصد بالاتر بود. به‌گفته‌ی پژوهشگران، خطر رد ناشی از تضاد LIMS1 حدود 3 برابر بالاتر از خطر ناشی از عدم تطابق یکی از الل‌های آنتی‌ژن‌های لکوسیت انسانی است. دریافت‌کنندگان پیوند کلیه که دو نسخه از این حذف را داشتند و دچار رد پیوند می‌شدند، دارای سطوح قابل تشخیصی از آنتی‌بادی‌های ضد LIMS1 در خونشان بودند. این موضوع نیز شاهد دیگری برای نقش احتمالی این تضاد ژنومی در رد پیوند کلیه است. البته مکانیسم‌های دقیق نحوه‌ی تاثیر این حذف ناشناخته مانده است. این احتمال وجود دارد که این حذف موجب کاهش تولید مقدار پروتئین LIMS1 می‌شود. افرادی که دارای دو نسخه از این حذف هستند، سطوح پایین‌تری از رونوشت ژن LIMS1 در کلیه‌های خود دارند. هنگامی که این افراد در معرض سطوح بالای پروتئین LIMS1 موجود در یک ارگان به‌تازگی پیوندشده قرار می‌گیرند، احتمال بیشتری وجود دارد که سیستم ایمنی آن‌ها آنتی‌ژن LIMS1 را به‌عنوان عامل خارجی شناسایی کند و موجب رد پیوند شود.
اعضای پیوندی معمولا دوره‌ی قابل‌توجهی از کم اکسیژنی را تجربه می‌کنند که به‌نظر می‌رسد با تضاد ژنتیکی درهم آمیخته شود. پژوهشگران دریافته‌اند در سلول‌هایی که LIMS1 تولید می‌کنند، سطوح پایین اکسیژن موجب افزایش بیان LIMS1 روی سطح سلول‌ها می‌شود که ممکن است موجب افزایش خطر حمله سیستم ایمنی شود. براساس برآوردها، فراوانی بروز ناسازگاری LIMS1 در افراد اروپایی و آفریقایی‌تبار حدود 12 تا 15 درصد از موارد پیوندها از اهداکنندگان غیرخویشاوند است؛ اما فراوانی بروز چنین ناسازگاری در میان مردم آسیای شرقی تبار به‌علت کمیاب بودن این حذف در این جوامع بسیار نادر است. برای اجتناب از بروز این ناسازگاری می‌توان پیش از پیوند، غربالگری انجام داد اما لازم است ابتدا این ارتباط در مطالعات دیگری تأیید شود. این یافته‌ها ممکن است به دیگر انواع پیوند نیز تعمیم‌پذیر باشد؛ زیرا LIMS1 در ریه، قلب و کبد نیز بیان می‌شود. به‌طور مشابهی، دیگر ناسازگاری‌های ژنتیکی نیز ممکن است در رد پیوند این اعضا نقش داشته باشند. علی قراوی، پژوهشگر مطالعه می‌گوید: این پروژه نشان می‌دهد که چگونه تجزیه‌و‌تحلیل ژنتیکی می‌تواند ازطریق تطابق بیشتر موجب ارتقاء مراقبت‌های بالینی شود و یک آزمون آنتی‌بادی می‌تواند روشی غیرتهاجمی برای غربالگری رد پیوند در افرادی باشد که عضو پبوندی دریافت کرده‌اند. پژوهشگران می‌گویند علت عدم شناسایی این ژن در مطالعات گذشته، احتمالا اندازه‌ی کوچک آن مطالعات بوده است. به‌منظور انجام یک مطالعه‌ی همبستگی وسیع در سطح ژنوم و یافتن ژن‌های مرتبط، حداقل 13 هزار دریافت‌کننده‌ی کلیه باید مورد مطالعه قرار گیرند. رویکرد تضاد ژنومی روشی جدید برای یافتن ناسازگاری‌های دیگر در افراد اهداکننده-گیرنده مهیا می‌کند و روش‌های تشخیصی جدیدی برای تعیین موفقیت یا رد پیوند دراختیار پزشکان قرار می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/123087/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

لحظات حساس از نجات نوزاد 3 روزه توسط هلال احمر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی | زهرا مینویی: برخلاف میل ترانه باید خبررسانی کنم

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران