آریا جوان

آخرين مطالب

صدای بادهای مریخ: ناسا فایل صوتی ضبط‌شده توسط مریخ‌نورد اینسایت را منتشر کرد فناوری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - دستگاه لرزه‌‌سنج نصب‌‌شده روی ربات فضاپیمای اینسایت، موفق شده که ارتعاشات صوتی هوای سطح مریخ را ضبط کند؛ این فایل صوتی هم‌اکنون در دسترس است.

فضاپیمای سطح‌نشین اینسایت ( InSight ) در هفته‌‌ی جاری این عکس را از سطح مریخ گرفت؛ شی مسی رنگی که در جلوی تصویر می‌‌بینید، لرزه‌‌سنجی است که توانسته صدای باد را ثبت کند.
وقتی این حسگرهای فضاپیمای اینسایت در دل خاک مریخ جاسازی شوند، ارتعاشات لرزه‌‌ای سیاره را ثبت خواهند کرد؛ اما در وضعیت فعلی، آن‌‌ها تنها صدای موجود در اتمسفر را ضبط کرده‌‌اند. این صدای وزش باد در اطراف فضاپیمای اینسایت ناسا در مریخ است؛ اولین صدایی که از سطح سیاره‌‌ی سرخ به گوش می‌رسد. نکته‌‌ی جالب اینجاست که این فضاپیما که در هفته‌‌ی گذشته روی مریخ فرود آمده، اصلاً مجهز به میکروفن نیست. در عوض، ابزاری که برای اندازه‌گیری لرزش‌‌های مریخ طراحی شده بود، توانسته است ارتعاشات هوا (یا به‌‌عبارتی امواج صوتی) سطح سیاره را ضبط کند. هنگامی که باد با سرعتی بین 16 تا 24 کیلومتر بر ساعت بر فراز صفحات خورشیدی تعبیه‌شده شروع به وزیدن کرد، فضاپیما دچار لرزشی موقتی شد و لرزه‌‌سنج‌‌ها توانستند این لرزش‌‌ها را ثبت کنند. برای گوش دادن به این فایل، از یک ساب‌‌ووفر یا یک جفت هدفون با قدرت باس زیاد استفاده کنید؛ در غیر این‌صورت ممکن است چیزی نشنوید.


فایل صدای غرش بادهای مریخ توماس پایک ، دانشمند کالج سلطنتی لندن که هدایت پژوهش‌‌های صورت‌‌گرفته با این لرزه‌‌سنج‌‌ را بر عهده دارد، می‌‌گوید: شما می‌توانید این امواج را مشابه اصواتی در نظر بگیرید که گوش شما می‌‌شنوند؛ شما درواقع در حال گوش‌‌دادن به این صداها هستید. پنل‌‌های خورشیدی در حکم پرده‌‌ی گوش و بدنه‌‌ی فضاپیما در حکم گوش داخلی شما هستند. لرزه‌‌سنج‌‌ها عملکردی مشابه حلزون گوش دارند؛ یعنی بخشی از گوش شما که ارتعاشات را به سیگنال‌های عصبی تبدیل می‌کند. این تجهیزات قادر به ثبت ارتعاشاتی تا فرکانس 50 هرتز هستند که معمولاً به‌‌شکل غرشی ضعیف توسط انسان شنیده می‌‌شود. ناسا همچنین یک نسخه از این صدای ضبط‌‌شده را در دو اکتاو بالاتر منتشر کرده است.
فایل صوتی مربوط به صدای بادهای مریخ که در دو اکتاو بالاتر ضبط شده است بروس برندیت ، پژوهشگر اصلی این ماموریت طی یک کنفرانس خبری در روز جمعه گفت: به‌نظر من، این صداها واقعاً ریشه در جهانی دیگر دارند. آن‌ها صدایی شبیه باد یا شاید خروش اقیانوس را در پس‌زمینه دارند؛ اما گویا حسی فرای این جهان نیز در آن‌‌ نهفته است. یک تجهیز ثانویه نیز در فضاپیمای اینسایت وجود دارد که درواقع یک حسگر فشار هوای مربوط به ایستگاه هواشناسی است. این حسگر قادر به ثبت ارتعاشات صوتی در فرکانس‌‌های بسیار پایین‌‌تر است که معمولاً توسط فیل‌ها و نهنگ‌ها شنیده شود و نه انسان. در اینجا می‌‌توانید فایل صوتی ضبط‌‌شده مربوط به این حسگر فشار را گوش کنید که به‌‌منظور شنیداری بهتر، تا 6 اُکتاو بالا برده شده است.
امواج صوتی ضبط‌‌شده توسط حسگر فشار هوای فضاپیما با سرعت پخش 100 برابر سریع‌تر صداها بسیار ضعیف هستند؛ چراکه تجهیزهای به‌‌کاررفته در فضاپیما به فرکانس‌های بالاتر حساسیتی ندارند. از سوی دیگر، هوا در مریخ بسیار رقیق است (حدود 1 درصد غلظت هوای اتمسفر زمین) و این باعث می‌‌شود محیط برای انتشار اصوات با فرکانس‌‌های پایین ایده‌‌آل باشد. مقاله‌های مرتبط:
پایان 7 دقیقه هراس‌انگیز: اینسایت با موفقیت روی مریخ فرود آمد پنل‌های خورشیدی اینسایت با موفقیت بازشدند: پیش به‌سوی اکتشاف مریخ
فضاپیماهای سطح‌‌نشین وایکینگ نیز که ناسا در سال 1976 به مریخ فرستاده بود، مجهز به لرزه‌‌نگارهایی بودند که توانستند صداهای نویزگونه‌‌ی باد را در مریخ ثبت کنند؛ اما دکتر برندیت می‌‌گوید که این نمونه‌‌های ضبط‌‌شده، نرخ‌ نمونه‌برداری بسیار پایین‌‌تری داشتند؛ به‌‌گونه‌‌ای که در فرکانس شنیداری انسان، چیزی شنیده نمی‌‌شد. وی ادامه داد: حسگرهای وایکینگ نیز موفق شدند اصواتی را ثبت کنند که از دیدگاه من تنها چیزی شبیه به جنبیدن فضاپیما بودند؛ اما من فکر می‌‌کنم به‌‌سختی بتوان آن‌‌ها را واقعا نوعی «صدا» قلمداد کرد. ناسا سعی کرد با اعزام فضاپیمای سطح‌‌نشین پولار در سال 1999، چند میکروفن‌ را هم به مریخ بفرستد که متأسفانه حین فرود فضاپیماها، میکروفن‌‌ها آسیب دیدند. همچنین درمورد فضاپیمای سطح‌‌نشین فونیکس نیز احتمالاً به دلایلی نظیر سوانح حین فرود، میکروفن نصب‌‌شده همچنان خاموش ماند. مریخ‌‌نورد بعدی ناسا نیز که قرار است در سال 2020 پرتاب شود، یک میکروفن با خود حمل خواهد کرد.
طیف ارتعاشات مربوط به یکی از لرزه‌نگارهای نصب‌شده روی فضاپیمای InSight این اولین باری نیست که صداهایی از سیارات دیگر ثبت می‌‌شود. در دهه‌‌ی 1980 نیز دو فضاپیمای شوروی به نام‌های Venera 13 و Venera 14 ، صداهایی را از سطح سیاره‌‌ی زهره به ثبت رساندند. سطح‌‌نشین هویگنس اروپا نیز که توسط فضاپیمای کاسینی به سطح تیتان (بزرگ‌ترین قمر زحل) اعزام شده بود، موفق شد صداهایی از سیاره را که توسط میکروفن ضبط شده بود، به زمین ارسال کند. با این اوصاف، صدای بادهای مریخ یادآور حقیقتی تأمل‌برانگیز است که فضاپیمای اینسایت در چه نقطه‌‌ی دوری به سر می‌‌برد؛ در نقطه‌‌ای 480 میلیون کیلومتر دورتر از ما، اینسایت هشتمین فضاپیمایی بود که با موفقیت بر سطح سیاره‌‌ی سرخ فرود آمد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/83935/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

برخی از بناهای تاریخی در گذشته چگونه به نظر می رسیدند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

مبارزه مرد آمریکایی با تمساح!

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

خانه مورد علاقه سرخپوشان/ عکس

فال روزانه جمعه 7 اردیبهشت 1403

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

این کار را با مدیرتان نکنید!

هشدار بارسا به ژاوی؛ رفتارت را درست کن

توخل در فکر شانس برتری بایرن مقابل رئال به روایت انیمیشن

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

سبکی خاص از لباس پوشیدن که دوباره مد شده است

اصولی ترین نکات در نگهداری از کیف‌های چرمی گران قیمت

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

اشتباهات کوچک اکثر ما زنان در آشپزخانه

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس