آریا جوان

آخرين مطالب

آیا واقعا آینده ما در ژن‌های ما نوشته شده است؟ فناوری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - اخیر در کتابی ادعا شده است که DNA می‌تواند هنگام تولد، آینده‌ی‌ فرد را با صد‌در‌صد اطمینان پیش‌بینی کند.

آیا آینده‌ی ما در ژن‌های ما نوشته شده است؟ پیشرفت‌های اخیر در ژنتیک موجب امید به افزایش در توانایی پیش‌بینی صفات انفرادی ما براساس اطلاعات ژنتیکی و حتی دستکاری آن صفات ازطریق تکنولوژی‌هایی نظیر ویرایش ژنی کریسپر شده است. برای برخی از صفات فیزیکی مانند رنگ چشم و برای بیماری‌های ژنتیکی ساده نظیر فیبروز سیستیک یا کم‌خونی داسی‌شکل، این عقیده کاملا درست است؛ ما می‌توانیم آن‌ها را از روی پروفایل ژنتیکی یک فرد پیش‌بینی کنیم و نیز می‌توانیم واقعا آن‌ها را با ویرایش ژنی در جنین تغییر دهیم. اما آیا می‌توانیم همین کار را برای خصوصیات پییچد‌ه‌تری نظیر صفات روانشناختی همچون هوش انجام دهیم؟ داستان‌های اخیر می‌گویند که انجام چنین کاری نیز ممکن است. رابرت پلومین در کتابی با عنوان بلوپرینت (Blueprint) DNA را به‌عنوان فالگیری که صد‌در‌صد قابل اطمینان است، معرفی می‌کند و ادعا می‌کند که او می‌تواند آینده‌ی شما را از زمان تولد پیش‌بینی کند. او همچنین استدلال می‌کند که تنها مرجع سیستماتیک، ماندگار و دارای ثبات از هویت ما، DNA است. یک شرکت آمریکایی با نام پیش‌بینی ژنومیک (Genomic Prediction) اخیرا گفته است که او می‌تواند از بین جنین‌ها براساس امتیاز پلی‌ژنیک برای هوش انتخاب انجام دهد. مقاله‌های مرتبط:
بشر در مسیر طراحی ژنتیکی نوزادان آزمایش‌های DNA چقدر دقیق هستند؟ پلیس با کمک DNA مجرمان را شناسایی می‌کند
خبر منتشر شده در کشور چین درباره‌ی تولد نوزادانی که ژنوم آن‌ها ویرایش شده بود، موجب ایجاد چشم‌انداز‌هایی در زمینه‌ی استفاده از این تکنولوژی‌ها برای طراحی نوزادان شد: ایجاد تغییراتی در ژن‌هایی که روی صفات مهمی همچون هوش اثر می‌گذارند. چشم‌انداز انتخاب ژنتیکی یا ویرایش ژنومی برای هوش یا دیگر صفات منجر به انتقاداتی در زمینه‌ی نگرانی‌های اخلاقی مرتبط با این نوع پژوهش‌ها شده است. فرض ضمنی پشت‌صحنه‌ی بسیاری از این مباحث این است که حتی اگر توانایی ما در پیش‌بینی هوش از روی ژنوم در حال‌حاضر ناقص است، تنها چیزی که برای رسیدن به پیش‌بینی‌های دقیق‌تر لازم است، زمان است. درواقع همان‌طور که اندازه‌ی نمونه مطالعات افزایش پیدا می‌کند، تعداد بیشتر و بیشتری از واریانت‌های ژنتیکی مربوط‌به هوش پیدا می‌شوند و تکنیک‌های محاسباتی پیشرفته نظیر یادگیری ماشین به ما توانایی عظیمی در درک روابط بین داده‌ها می‌دهد.
با این تفاسیر به‌نظر منطقی است که فرض کنیم قدرت اطلاعات ژنتیکی حتی برای صفات پیچیده‌ای نظیر هوش که در برگیرنده‌ی واریانت‌هایی در هزاران ژن می‌شود، همچنان در حال افزایش است اما این مباحث از یک محدودیت بسیار اساسی در توانایی ما برای پیش‌بینی یا کنترل صفات روانشناختی غفلت کرده‌اند. بیشتر این صفاتی تا حدودی توارث‌پذیر هستند و تنها بخشی از تنوعی که ما در صفات افراد در کل جمعیت مشاهده می‌کنیم، می‌تواند ناشی از تفاوت‌های ژنتیکی بین افراد باشد. وراثت‌پذیری هوش حداقل در کشورهای توسعه‌یافته و در جوامع دارای وضعیت اجتماعی‌اقتصادی نسبتا یکنواخت، حدود پنجاه درصد است. سایر تنوع ناشی از عوامل غیرژنتیکی است. استنباط رایج این است که اگر این ژن‌ها نیستند که موجب تفاوت ما از همدیگر می‌شوند، پس باید چیزی مربوط‌به محیط باشد. اگر چنین چیزی درست باشد و ما بتوانیم عوامل محیطی مؤثر را شناسایی کنیم، آنموقع شاید بتوانیم که آن‌ها را نیز کنترل کنیم. البته ما می‌دانیم که این امر حداقل تاحدودی درست بوده و بسیاری از عوامل محیطی مانند سلامت، تغذیه و آموزش مادران و نوزادان روی هوش تاثیر می‌گذارند. اما حتی در موقعیت‌هایی که تنوع در این عوامل بسیار پایین است، هنوز تنوع غیرژنتیکی چشم‌گیری در صفت وجود دارد که بدون توضیح می‌ماند. منبع سوم تنوع، شانس است. صفات روانشناختی ما از تفاوت در ساختار فیزیکی و شیمیایی مغز ما مشق می‌شوند. ارتباطات نورونی مغز به‌طور شگفت‌انگیزی پیچیده است و سرهم‌بندی معجزه‌آسای آن وابسته به تعداد بی‌شماری فرایندهای سلولی و توسعه‌ای متکی به عمل هزاران ژن است. تنوع این ژن‌ها است که به‌نوعی بر هوش دلالت می‌کند. این ژن‌ها کدکننده‌ی یک برنامه‌ی توسعه هستند ولی کدکننده‌ی نتیجه‌ی صریحی نیستند. آنچه آن‌ها کد می‌کنند، مجموعه‌ای از قوانین ناهشیارانه است که تعاملات بیوشیمیایی میلیون‌ها ملکول پروتئینی را هدایت می‌کنند و تعیین می‌کنند که کدام ژن‌ها در جنینِ در حال توسعه، فعال یا غیرفعال شوند.
مجموعه‌های پیچیده‌ای از بازخوردها و تعاملات تضمین می‌کنند که ارگان‌های مختلف در محل درست خود توسعه پیدا کنند، انواع مختلف سلول تمایز پیدا کنند و تمام سلول‌های عصبی و مناطق مغز با هم در مسیری درست ارتباط پیدا کنند. بااین‌حال، تمام این فرایندها در معرض نویز یا تصادفی بودن ذاتی در سطح ملکولی قرار دارند. ژن‌ها می‌توانند قوانین را مشخص کنند اما نتایج گاهی به‌طور قابل ملاحظه‌ای متغیر خواهد بود. این موضوع به‌خصوص درمورد مغز به‌علت طبیعت غیرخطی و خودسازماندهی آن که تفاوت‌های کوچک در یک مرحله می‌تواند پیامدهای آبشاری داشته باشد و در مراحل بعدی توسعه تکثیر شود، واقعیت دارد. حتی درمورد دوقلوهای همسان که ساختار مغز آن‌ها بسیار شبیه به هم است، تنوع قابل ملاحظه‌ای بین آن‌ها وجود دارد. این امر در تفاوت در صفات روانشناختی نظیر هوش یا شخصیت منعکس می‌شود. نکته‌ی کلیدی این است این تغییر ناشی از عوامل محیطی یا چیزی خارج از فرد نیست؛ این چیزی ذاتی در ارتباط با خود فرایندهای توسعه‌ای است. هنگام تولد مغز و ذهن ما نیز منحصر‌به‌فرد است، نه‌فقط به‌علت ژنتیک ما بلکه به‌عنوان نتیجه‌ای از توالی بی‌تکرار رویدادهای توسعه‌ای که در مغز ما اتفاق می‌افتد. این امر در دقت مرتبط با پیش‌بینی ژنومیک صفات روانشناختی یک محدودیت اساسی ایجاد می‌کند. ما قطعا می‌توانیم از ژنتیک برای بررسی اثرات آماری بین جمعیت‌ها استفاده کنیم اما این ابزار، پیش‌بینی‌های مبهمی در سطح افراد فراهم می‌کند. مهم نیست که درک ما از دانش چقدر خوب باشد، ما هیچگاه قادر نخواهیم بود که هوش افراد را با دقت زیاد براساس اطلاعات ژنومی پیش‌بینی کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/93287/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

مبارزه مرد آمریکایی با تمساح!

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

خانه مورد علاقه سرخپوشان/ عکس

برخی از بناهای تاریخی در گذشته چگونه به نظر می رسیدند

فال روزانه جمعه 7 اردیبهشت 1403

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

این کار را با مدیرتان نکنید!

هشدار بارسا به ژاوی؛ رفتارت را درست کن

توخل در فکر شانس برتری بایرن مقابل رئال به روایت انیمیشن

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

سبکی خاص از لباس پوشیدن که دوباره مد شده است

اصولی ترین نکات در نگهداری از کیف‌های چرمی گران قیمت

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

اشتباهات کوچک اکثر ما زنان در آشپزخانه

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس