ارتباط تنوع غذايي در چاقي بزرگسالان
دانش
بزرگنمايي:
راضيه کريم بيکي دانشجو کارشناسي ارشد رشته علوم تغذيه در پايان نامه خود با عنوان "بررسي مقايسهاي امتياز تنوع غذايي در بزرگسالان چاق، داراي اضافه وزن و نرمال تهراني در سال 1394" به بررسي اين موضوع که تنوع غذايي يکي از شاخصهاي نشان دهنده وضعيت کل رژيم غذايي دريافتي است، پرداخت.
اين مطالعه به منظور مقايسه امتياز تنوع غذايي در ميان بزرگسالان چاق، داراي اضافه وزن و نرمال تهراني انجام شد.
اين تحقيق مورد-شاهدي بر روي 200 مورد (100 بزرگسال چاق و 100 بزرگسال داراي اضافه وزن) و 300 شاهد (بزرگسال نرمال که از لحاظ وضعيت اجتماعي-اقتصادي همسان سازي شده بودند) بزرگتر از 18 سال تهراني انجام گرفت.
مطابق اين پژوهش، دريافت غذاي معمول افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نيمه کمي 168 قلم ارزيابي شد و امتياز تنوع غذايي بر اساس امتيازدهي به پنج گروه غذايي تقسيم شد.
اين پنج گروه شامل قد، وزن، دور کمر و دور باسن و بر اساس روشهاي استاندارد اندازهگيري و شاخص توده بدن و نسبت دور کمر به باسن محاسبه شد.
اين پژوهش نشان داد ميانگين امتياز تنوع غذايي شرکت کنندگان چاق بيشتر از شرکت کنندگان داراي اضافه وزن و شرکت کنندگان داراي اضافه وزن بيشتر از شرکت کنندگان نرمال بود.
همچنين شانس چاقي با افزايش يک واحد از امتياز تنوع غذايي افزايش يافت که پس از تعديل براي سن، جنس، وضعيت تأهل، استعمال دخانيات، وضعيت اجتماعي- اقتصادي، فعاليت بدني و انرژي دريافتي اندکي ضعيفتر شد.
نتايج اين پايان نامه حاکي از آن بود که ارتباط مستقيمي بين امتياز تنوع غذايي و چاقي در بزرگسالان تهراني مشاهده شد و مطالعات آينده نگر بيشتري جهت اثبات اين يافته ها لازم است.
لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/3697/